Sevil Shhaideh a PSD-ALDE kormányfőjelöltje

Nem ismeretlen, hiszen korábban Liviu Dragnea utódja volt a Ponta-kormányban.
Hirdetés

Sevil Shhaideh korábbi régiófejlesztési minisztert javasolta miniszterelnöknek szerdán délelőtt a Klaus Johannis államfővel folytatott egyeztetésen a PSD-ALDE koalíció. Ezt Liviu Dragnea, a PSD elnöke jelentette be az egyeztetést követően, hozzátéve: teljes mértékben megbízik a jelöltben.

Az 51 éves konstancai Sevil Shhaideh 1993-tól 19 éven át a Konstanca Megyei Tanácsnál dolgozott főosztályvezetőként, a régiófejlesztési minisztériumba 2012-ben került, amikor Liviu Dragnea lett a miniszter.

Kezdetben államtitkárként tevékenykedett, majd tavaly májusban miniszterré nevezték ki – éppen Liviu Dragnea helyére, akinek azért kellett távoznia a tisztségből, mert választási csalás miatt bűnvádi eljárás indult ellene, amiben azóta két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Dragnea a bejelentés megtételekor azt is kifejtette: a PSD által elért választási eredmény és a hagyományok egyaránt feljogosították arra, hogy magának kérje a miniszterelnöki tisztséget, de egyrészt amiatt, hogy Johannis jelezte: elítélt személyt nem bíz meg kormányalakítással, másrészt azért, mert ezt amúgy egy hatályos jogszabály is tiltja, nem tette meg.

„Egy igazságtalan ítélet és egy mélységesen alkotmányellenes törvény megakadályozta, hogy magamnak kérjem a tisztséget. Egyelőre! De nem is dobhatom el a masszív választói felhatalmazás adta óriási felelősséget, azt a felelősséget, amely az enyém, mivel én találtam ki és dolgoztam ki a kollégáimmal együtt azt a kormányprogramot, amely a szavazatokat hozta” – fogalmazott Dragnea.

Hirdetés

Azt is hozzátette, hogy teljes mértékben megbízik Sevil Shhaidehben, akivel régóta együtt dolgozott, megjegyezte ugyanakkor, hogy a politikai felelősség az övé marad.

Egyes spekulációk szerint Dragnea arra készül, hogy előbb-utóbb ő maga vegye át a miniszterelnöki tisztséget – szerdai megjegyzései is erre engednek következtetni –, csupán arra vár, hogy a parlament PSD-ALDE többsége módosítsa a miniszterelnöki kinevezését ellehetetlenítő törvényt.

Hirdetés