Elutasította a táblabíróság Horváth Anna fellebbezését

Továbbra sem térhet vissza alpolgármesteri teendőihez, és azt sem tudni, miért hallgatták le. Az okokról ügyvédjét kérdeztük.
Hirdetés

December 7-én rendelkezett Horváth Anna felfüggesztett kolozsvári alpolgármester újabb 60 napra szóló eltiltásáról a korrupcióellenes ügyészség (DNA), mellyel szemben a vádlott fellebbezést nyújtott be. A Kolozs Megyei Táblabíróságon zajló mai tárgyaláson a bíró visszadobta a fellebbezést, így újabb 60 napra meghosszabbították a hatósági felügyeletet Horváth Annával szemben – tudtuk meg Gáspár Szilágyi János védőügyvédtől.

A bírói indoklást egyelőre nem kapták kézhez, de valószínűleg egy héten belül meglesz. Ebből fog kiderülni, hogy mire alapozta a bíró a mostani a döntést. A korábbi eltiltást azzal indokolták, hogy felháborodást válthat ki az állampolgárok körében, ha egy ilyen magas tisztségben lévő személy továbbra is dolgozik, míg nem tisztázódnak a vele szemben megfogalmazott vádak.

Az újabb 60 nap elteltével vagy újra meghosszabbítják a hatósági felügyeletet, de az is előfordulhat, hogy változtatnak a tiltásokon. „Reméljük, hogy végre visszavonják a vádakat, és visszatérhet alpolgármesteri teendőihez. De ez jövőbeli kérdés” – mondta az ügyvéd, aki szerint már csak azért sem helyénvaló az eltiltás meghosszabbítása, mert időközben az eredeti okok megváltoztak. Úgy tűnik, a feltételezések fontosabbak, mint a tanúk által is megerősített valóság – tette hozzá. 

Arra a kérdésünkre, hogy mi köze a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) Horváth Anna tevékenységéhez, a védőügyvéd elmondta: fogalmuk sincs. Nem rendelkeznek semmilyen hivatalos okmánnyal, melyből kiderülne, miért volt szükség Horváth Anna 60 napon át tartó lehallgatására, illetve milyen nemzetbiztonsági kockázatot jelent Kolozsvár magyar alpolgármestere Romániára nézve.

Hirdetés

„Minden rendelkezésünkre álló szabályzatot, törvényt ki fogunk használni annak érdekében, hogy erre fény derüljön” – fogalmazott Gáspár Szilágyi János.

Az még egyelőre kérdéses, hogy Horváth Anna lemond-e az újabb hosszabbítás miatt. Az ügyvéd erről – felhatalmazás híján – nem kívánt nyilatkozni.

Hirdetés