A románok bemutatnak Oroszországnak

Mégpedig azért, mert az orosz nagykövetség csak 100 eurót adományozott Constantin Brâncuși szobrának megvásárlására.
Hirdetés

Amint arról többször is beszámoltunk (itt, itt meg itt), jó ideje folyik már az össznépi és nemzetközi szappanopera a Föld bölcsessége című Brâncuși-szobor megvásárlásával kapcsolatban.

A történet legújabb, enyhén szólva botrányos szereplője a bukaresti orosz nagykövetség, amely nagylelkűen bejelentette: szerény adakozásképpen 100 eurót dob a kalapba, hogy összejöjjön a híres szoborért kialkudott 11 millió eurós vételár.

Az internet öntudatos népe természetesen felhördült a hírre. Hogy mi? 100 rongyos euróval akarják kiszúrni a szemünket a ruszkik?

A felháborodott román polgárok a Facebook-on szerveztek tüntetést az adományozás ellen, írja a Mediafax. A kezdeményezők kedd délután öt órára hívták össze a büszke polgárokat a bukaresti orosz nagykövetség elé, hogy tiltakozzanak egy jót a sértő és megalázó felajánlás ellen. Mi több, felszólították a potenciális résztvevőket, hozzanak magukkal egy-egy centet, és ha elegen lesznek, szépen összegyűl a felajánlott 100 euró, és akkor Oroszország, úgymond, visszakapja a kölcsönt.

A megbántottság mögött természetesen az a sérelem is ott rejlik, hogy a 100 eurót felajánló oroszok elég régóta ülnek több tucat tonna aranyat kitevő román nemzeti kincsestáron.

Hirdetés

 

Fotó forrása: radiocraiova.ro

Hirdetés