Temesvár 48,5 millió euróból lesz kulturális főváros

Nicolae Robu polgármester köszöni mindenkinek a hozzájárulást, de a neheze még csak most jön - figyelmeztetett.
Hirdetés
Nagyon meg volt hatva, amikor a nemzetközi zsűri ma bejelentette Bukarestben, hogy Temesvár lesz Európa kulturális fővárosa 2021-ben – mondta Nicolae Robu, a város polgármestere. Megköszönte úgy a városlakóknak, mint a pályázatot összeállító csapatnak, amely elmondása szerint irgalmatlanul sokat, hozzáértéssel és teljes odaadással dolgozott. Köszönetet mondott az egyházi vezetőknek, az egyetemek rektorainak, a különböző etnikumok vezetőinek is.
 
A neheze viszont még csak most jön – figyelmeztetett, hatalmas felelősséggel jár, hogy a város tisztességesen készüljön fel és viselje ezt az értékes címet.
 
Temesvár 48,5 millió eurós költségvetést állított össze az kulturális fővárosi programok megvalósításához. Ebből húszmilliót a helyi költségvetés, ötmilliót a megyei, másfél milliót pedig az Európai Bizottság fog biztosítani. A polgármester arra számít, a maradék 22 milliót Románia központi büdzséje állja.
 
A városban évente 3500 – 4000 közötti kulturális eseményt rendeznek. Temesvár kulturális költségvetésének 85-88 százalékát fordítja intézményfenntartásra, mindössze 12-15 százalékát fordítja civil szervezetek pályázataira. A városnak
  • 24 könyvtára,
  • 19 moziterme,
  • 11 konferenciaterme,
  • 14 kortárs képzőművészeti galériája,
  • 6 színháza,
  • 4 múzeuma,
  • 1 filharmóniája,
  • 1 operája,
  • 4 kulturális tere,
  • 24 iskolája,
  • 8 kultúr- és kreatív ipari központja,
  • 340 belső köztere és udvara,
  • 18 köz- és kereskedelmi épülete és
  • 2 átmeneti menekültközpontja van
– írja a news.ro. A Bánság fővárosában több mint 300 ezren laknak.
 
A kulturális főváros cím nem egy egyéves fesztivált jelent, hanem annak kigondolását és megvalósítását, hogy mit jelent a kultúra az illető város életében, és milyen fenntartható módon járul hozzá a város és lakóinak gyarapodásához. Az 1985 óta osztott címet évente két város viseli az Európai Unió tagországaiból vagy a csatlakozni vágyó országokból. Temesvárral egyidőben, vagyis 2021-ben egy még nem kiválasztott görögországi város lesz Európa kulturális fővárosa.
 
„A kulturális főváros fogalma azért rendkívüli, mert a kultúrák közötti párbeszédet és az Európai Unióhoz való tartozás érzését népszerűsíti. Európát közel kell vinnünk az emberekhez. A kultúra az a «mag», amiből felépült Európa. A kulturális értékek közel visznek minket egymáshoz.  (…) A gazdaság kulturális-kreatív szektora ellenállónak bizonyult a válsággal szemben is” – mondta a cím bejelentésekor Karel Bartak zsűritag, az Európai Bizottság kulturális főigazgatóságának vezetője.
 
A címért folytatott verseny nagyon kiélezett volt Romániában, mondta, hihetetlen erőket mozgatott meg a kulturális stratégia igénye, és innovatív stratégiákat látott itt. Arra biztatja a pályázó városokat, hogy őrizzék meg a verseny kiváltotta lelkesedést és ezt az innovatív irányt.
 
„A nagy változások néha az utcasarkon kezdődnek. 1884-ben Temesvár volt az első, villamosenergiával megvilágított város Európában. 1989-ben a Ceauşescu-rezsim elleni forradalom szikrái Temesvár utcáin pattantak ki. 2021-ben azért szeretnénk Európa kulturális fővárosa lenni, hogy megoszthassuk vágyainkat Európa többi részével. A polgári energiát szeretnénk mozgásba hozni. A fény erőteljes metaforájából kiindulva azokat az értékeket szeretnénk Európa más városaiba «exportálni», amelyekben hiszünk, és amelyek nyitott, előremutató attitűdöt ösztönöznek a városlakókban. Szlogenünk az üzenetünk lényege: Világítsd meg magaddal a várost!” – így kezdődik a temesvári pályázat szövege.
 
Kulturális programját Temesvár egy utazás állomásai, konkrétabban a Béga köré szervezte, amely összeköti az ötleteket, embereket, helyeket. Temesvár 104 oldalas pályázata itt olvasható el.

Hirdetés