Fotó: Wikipedia, Daniel Telmann, Flickr
Erdélyi reneszánsz
Timi
2016. február 15. hétfő, 17:56
Egy 14. századi Giotto-másolatot fedeztek fel egy elhagyatott mezőségi templomban, amelyhez hasonló mindössze három van a világon.

A Möller István Alapítvány a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával végzett építészettörténeti és művészettörténeti kutatásokat a Mezőségen. Elsősorban a vidék középkori épített örökségére voltak kíváncsiak. Eredményeikről egy konferencián számolnak be február 18-án, a budapesti FUGA Építészeti Központban.

A konferencia egyik kiemelt témája az a freskó, amelyet a Beszterce mellett található Kiszsolna évtizedek óta használaton kívül álló, romos középkori templomában tártak fel, és amely a középkorban egész Európa által csodált mozaiknak, az ún. Navicella-nak a másolata. Az eredeti freskót a római Szent Péter-székesegyház számára készítette 1300 körül az akkori művészetek „fejedelme”, az itáliai Giotto. Azt a bibliai történetet mutatja be, amikor a hajózó apostoloknak Krisztus a vízen járva jelent meg.

Az alapítvány által kibocsájtott közlemény szerint a 14. században készült kiszsolnai ábrázolás nemcsak közép-európai, hanem nemzetközi összevetésben is szenzációnak számít. Jól jelzi ezt az a tény, hogy mindössze három hasonló létezik a világon: egy Firenzében, egy a hozzá közeli Pistoiában és egy Strasbourgban. Közülük egyedül a firenzei az, amely nem csak alapvonásaiban, hanem részleteiben is másolta Giotto képét, pontosan úgy, ahogyan a most előkerült, nagyjából a firenzeivel egyidős kiszsolnai falfestmény is.

Mindemellett a freskó azért is jelentős, mert megőrizte a középkori kereszténység egyik legfontosabb kultuszképét, melynek elvi rekonstruálásához adalékokkal szolgálhat. Ugyanakkor bizonyítéka annak, hogy „Magyarország már a középkorban is a legszorosabb értelemben hozzá tartozott az európai közösséghez, s részt vett annak vérkeringésében” – áll a közleményben.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy a kiszsolnai istenházát az összeomlás veszélye fenyegeti, és a ritka freskó jelenleg is folyamatosan pusztul.

Fotó: Daniel Telmann, Flickr (via Wikipedia)

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/13858
A V4 egyre nagyobb erőt képvisel Európában, a román exkormányfő inkább velük barátkozna.
Nem vicc. Pedig az ország akkora kábé, mint Ilfov megye. Csak éppen hatalmas hadereje van. Romániáéhoz képest legalábbis.
Az ítélet jogerős, Borboly Csaba tanácselnök megvárja az indoklást.
Íme az RMDSZ négy pilléren nyugvó választási programja.
Azt csak a Jóisten tudja. Vagy még Ő sem. De van még kérdés: mihez kezd az igazságszolgáltatás egy korrupt főpappal?
A román nemzetőrök egy része nem képes belenyugodni, hogy elcsitult a kolozsvári Beatrice-botrány. Kavarják tovább a bűzlő anyagot.
Az ügyészség hivatalosan is meggyanúsított egy őrizetbe vett férit.
A parlamenti választásokon felvételt készítenek a szavazatok számlálásáról. Táblagépekkel.
A Szekuritáté által megfigyelt író-olvasó találkozón forrongó hangulat uralkodott.
De vannak benne olyan elemek, amelyeket az RMDSZ is tud támogatni.
Naná, hogy Magyarország is ott van. És mi a célja? Hát az elvesztett nagyhatalmi státus visszaszerzése. Többek között.
Két órát töltött az ügyészekkel.
Gidó Attila történésszel tekintettük át Kolozsvár egyetlen működő (neológ) zsinagógájának hányattatott történetét.
Románia a kilencedik legpazarlóbb európai ország az élelmiszerek tekintetében.