Lovak nyitották meg a TIFF-et

Úgy nőtt nagyra a kolozsvári filmfesztivál, hogy közben nem esik hasra saját magától. Legfeljebb egy kicsit.
Hirdetés

Rekordok dőlnek meg a 14. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, egyre jobban, bonyolultabbra és kényelmesebbre építi ki a Főteret, életet, majd csillogást lehelt a kolozsvári mozikba, egyre több féle programot kínál, mégis megmaradt közvetlennek. Vagy legalábbis ezt a benyomást keltette péntek este a Főtéren, ahol megnyitotta Tudor Giurgiu, a fesztivál elnöke.

Kétszerannyi jegyet adtak el idén elővételben, mint tavaly, mondta, és most ültették le a legtöbb embert a Főtéren. Kétezer székkel alakították ki a szabadtéri mozi nézőterét, utóbb azt írták, 2500 ember követte a megnyitót. Ebbe valószínűleg beleszámították azt a pár száz embert is, aki a nem túl magas kerítéseken kívülről, állva nézte a ceremóniát, amit szerencsére nem húztak el.
 
Rollerezés a vörös szőnyegen
 
Vörös szőnyeg Matyi előtt – ezért szeretjük a TIFF-et
 
Sorolt ugyan neveket Giurgiu, hogy kiket hívtak meg az idei kiadásra, de szerencsére nem rendeztek üres celebünneplést, mindössze az argentin nagykövet, Claudio Pérez Paladino és Emil Boc polgármester köszöntött minket. Az argentin bácsi azért szólalt fel (teljesen érthető románsággal), mert idén Argentína és Norvégia a két meghívott ország.
 
Argentínától, pontosabban a kolozsvári tánccsoporttól rövid tangóbemutatót kaptunk, hogy forrósodjon kicsit a 12 fokra zuhant kültéri klíma, a norvég alaptól meg egy akkora támogatást, hogy a TIFF mindent ingyen mutathat be, ami bekerült a zsúfolt Norwave szekcióba, legyen az akár film, akár koncert. Jegyet persze kell váltani a férőhelyek miatt, de nem kell fizetni érte.
 
Tangó a TIFF-en
 
Két jellemző sztorival ült fel Tudor Giurgiu a politikusutáló lóra, de csak fél fenékkel. Elmesélte, hogy tegnap ismeretlen férfi állította meg az utcán csak azért, hogy kezet fogjon vele, és megköszönje, amit Kolozsvárért és a mozizásért tesz, és hogy ez a gesztus mennyire meghatotta. Úgyhogy most ő is megköszönte a kolozsváriaknak, hogy ennyire szeretik a TIFF-et.
 
Az elmúlt napokban viszont felháborította, hogy megkereste őt egy ifjú politikus, ugyan adjon már neki meghívókat a fesztivál eseményeire. Giurgiu nem mondta ki, mekkora pofátlanságnak tartja ezt a nyomulást, csak azt tanácsolta az ifjúnak és az egész politikusgenerációnak, hogy ha mindenképp a kultúrában akarja exponálni magát, akkor vegyen színház- és operabérletet, bérletet a TIFF-re, küldjön üdvözlő virágcsokrot a kolozsvári Anca Hanu színésznőnek, aki most nyerte el az UNITER legjobb női főszereplője díját, és év közben kérdezze meg néha a TIFF-eseket, mire lenne szükségük, mivel tudná őket segíteni. Egy fél mondattal pedig megdicsérte az idősebb és decensebb kolozsvári politikusokat: Emil Boc-tól, Ioan Rus-tól vagy Kelemen Hunortól mindig csak támogatást kapott, ilyen jellegű kéréseket soha.
 
 
Cserébe Emil Boc is megdicsérte a TIFF-et, hogy Kolozsvárt külföldön jórészt emiatt a fesztivál miatt ismerik, elmondta, hogy a városháza idén egymillió lejjel támogatta, lesz pénz a filmalapra, jövőre kész lesz a Monostor negyedi Dacia mozi, és a TIFF központi eleme a 2014-2021 közötti kulturális stratégiának, amellyel a város Európa kulturális fővárosa kíván lenni.
 
A tavaly kitakarított Filmraktárról nem tudott megígérni semmit, ott a TIFF filmmúzeumot és a környék közösségi terét szeretné kialakítani, de az épület, pontosabban a rom és a terület nem a városé, hanem a kulturális minisztériumé, és most épp a belügyminisztérium is kéri. Vagyis a mellette lévő rendőriskola szeretne ide is kiterjeszkedni. Tudor Giurgiu viszont azt ígérte, ő és az önkéntesek odaláncolják magukat, ha a belügyminisztérium kapja meg a Nádas parti ingatlant.
 
Nem húzta az időt Mihai Chirilov sem, a fesztivál művészeti igazgatója: beajánlotta a szekciókat, a kedvenc filmjeit, és kiemelte a különlegességeket, mint például hogy idén a Berlinálén díjnyertes román filmet, Radu Jude Aferim! című alkotását teszik hozzáférhetővé gyengén és nemlátók számára.
 
Mihai Chirilov és Tudor Giurgiu
 
Mihai Chirilov és Tudor Giurgiu
 
Sajnos nem tud eljönni Dagur Kári izlandi rendező, akinek első filmje visszhangos sikert aratott az egyik első TIFF-en, viszont itt lesz a legújabb filmje, a Fúsi, június elsején vetítik a Studházban, illetve harmadikán a plázamoziban.  Amit a szekciókról és a meghívottakról érdemes tudni, arról itt írtunk.
 
Chirilov beajánlotta még az idős Mircea Daneliuc filmjeit a neki szentelt retrospektívben, illetve Corneliu Porumboiu legújabbját, amely most az Un Certain Regard díját nyerte el Cannes-ban. Comoara / A kincs a címe, és igazi vadászatról szól egy kincs után, amit a főszereplő nagyszülei a kertjükben ástak el, hogy megmenekítsék a kommunisták elől. Szabadtéren a Főtéren látható negyedikén, illetve hatodikán délben a plázamoziban.
 
A teljes programot itt lehet böngészni, napokra, helyszínekre és szekciókra bontva is lehet keresni. Ma és holnap gyereknap, vagyis kastélyvíkend van a bonchidai Bánffy-kastély udvarán, este a Kurt Cobainről szóló dokumentumfilmet vetítik, de előtte fél kilenckor fellép a Compagnie des Quidams truppja a FierS à Cheval előadással. 
 
Lovas bemutató a TIFF-en
 
Ebből mutattak egy gyors kivonatot tegnap a megnyitón: egy idomár tollal, és nem ostorral táncoltat olyan kivilágított lovakat, amelyeket bábosok fújnak magukra. Óriási látvány, melankolikus hangulat, sok érzelem, jó zene: minden összetevő adott, ami szükséges egy jó kis szabadtéri varázslathoz és meghatódottsághoz. A Compagnie des Quidams egyébként már járt Kolozsváron, négy éve is ez a társulat nyitotta meg a TIFF-et, akkor – ha jól emlékszem – óriási világító hógolyóknak voltak öltözve.
 
A pacik tánca után a Pedro Almodóvár producerkedésével készült, Wild Tales című fekete komédiát vetítették azoknak, akik bírták az ücsörgést 11-12 fokban. Ma is lehet egyet fagyoskodni rajta a TIFF Campuson, zárt térben pedig a plázamozi vetíti elsején fél nyolctól. 
 
Még kilenc napig áll a bál, addig találja meg mindenki a saját filmjét, mondta a művészeti igazgató, vagyis ne kotolj itt a neten, kedves olvasó, hanem csüccsenj be a mozivásznak elé.
 

Hirdetés