Pontának elgurult a gyógyszere: pénztári számlát követelt az újságíróktól válaszaiért

A kormányfő ma egy gyenge pillanatában elfelejtette, hogy a sajtót tájékoztatni a köz ügyeiről kötelesség, nem a hajlandóság kérdése.
Hirdetés

Egyre többen fejezik ki nemtetszésüket a vendéglátósokat elszabadult hajóágyúként „terrorizáló” adócsalás elleni főigazgatóság (DGAF) munkáját illetően. Az országos adóhatóság (ANAF) hatáskörébe tartozó hivatal túlkapásairól a sajtó is beszámol. Victor Ponta miniszterelnök ma úgy vélekedett, hogy a sajtó túlzásokba esik, és főleg azok a médiabirodalmak támadják az adóhivatalt, akik

több mint 100 millió lejnyi adóval tartoznak az államkasszának.

A kormányfő azt mondta az újságíróknak, hogy addig nem válaszol a kérdéseikre, ameddig nem mutatnak fel egy-egy pénztári számlát. A sajtósok arról érdeklődtek volna, hogy hogyan szankcionálják a PSD szenátorait, amiért megakadályozták a korrupcióval vádolt Dan Şova Olt megyei szenátor letartóztatását. Victor Ponta azzal az indokkal nem válaszolt a kérdésre, hogy nem érti a kérdést. A kormányfő visszautasította azt is, hogy tájékoztatást nyújtson a büntetőtörvénykönyv módosításairól. Az ANAF túlkapásait firtató kérdésre azt reagálta:

létezik egy kötelék az adócsaló vállalatok között, és a törvény mindenkire egyformán érvényes.

Ponta később a Facebookon adott magyarázatot a sajtóellenes kirohanására. Azt írta, hogy azért nem válaszolt a kérdésekre, mert az újságíró által képviselt médiabirodalomnak óriási adóhátraléka van.

Az ActiveWatch arra hívta fel a figyelmet, hogy az adócsalás visszaszorítása miatt nem sérülhet a lakosság tájékozódásához való joga. Ponta azzal, hogy visszautasította a kérdésekre való válaszadást, a szabad sajtó ellen intézett indirekt támadást.  A szólásszabadságért küzdő civil csoport ugyanakkor arra is rámutat, hogy a kormányfő tévesen értelmezi a sajtó szerepét egy demokratikus társadalomban. 

 

Hirdetés