Felfüggesztett börtön két RMDSZ-képviselőnek

Máté András Levente és Kerekes Károly családtagjaikat alkalmazták irodájukban.
Hirdetés

A legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Máté András Leventét, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét.

A bíróság másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Kerekes Károlyt RMDSZ-képviselőt is.

Mindkettőjük esetében a bíróság megállapította, hogy törvényellenesen alkalmazták családtagjaikat a parlamenti képviselői irodájukban.

Mátét azért marasztalták el, mert 2010-ben saját feleségét alkalmazta kolozsvári képviselői irodájában, aki ezen idő alatt 5500 lejt keresett. Az ügyben az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) tett feljelentést még 2011-ben, úgy értékelte ugyanis, hogy a honatya nem alkalmazhatta volna saját rokonát egy közpénzből finanszírozott munkakörben.

Hirdetés

Kerekest még 2011-ben jelentette fel az ANI érdek-összeférhetetlenség miatt, amiért 2006 és 2010 között a fiát, illetve 2004 és 2009 között a feleségét alkalmazta Maros megyei képviselői irodájában, és ezen időszak alatt az iroda fenntartására számára kiutalt közpénzekből összesen 99 ezer lejes fizetést adott nekik.

A hétfői keltezésű ítéleteket a honlapján tette közzé a legfelsőbb bíróság. A testület Máté András Levente kolozsvári képviselő esetében megerősítette az alapfokú ítéletet, Kerekes Károly esetében viszont részben helyt adott a képviselő fellebbezésének, és két évről másfél évre csökkentette a büntetést.

Hirdetés