Fotó: Rostás Szabolcs/Krónika

Viszik a magyarok Erdélyt? A magyar állam vitte el a zsibói kastélyt a Szilágy megyei tanács orra elől

Váratlan fordulat állt be a hányatott sorsú Wesselényi-kastély ügyében.

Hirdetés

Szerdán robbant a bomba: kiderült, hogy gyakorlatilag a magyar állam tulajdonába került Erdély egyik legszebb barokk kastélya, a zsibói Wesselényi-kastély.

Az előzményekről tudni kell, hogy az örökös, akinek jogerősen 2012 tavaszán került vissza a birtokába a kommunisták által elkobzott műemléképület, már régóta árulta azt. A hatályos törvények elővásárlási jogot biztosítottak a román államot megtestesítő intézményeknek: a bukaresti Kulturális Minisztériumnak, a Szilágy Megyei Tanácsnak és a Zsibói Polgármesteri Hivatalnak.

Miután a kulturális tárca márciusban lemondott az elővásárlási jogáról, a Szilágy megyei önkormányzat jelezte, hogy megvásárolná az épületet.

Szilágyi Róbert István, a képviselő-testület RMDSZ-es alelnöke azonban hétfőn valósággal leforrázva tudatta a Facebookon, hogy az örökös eladta az orruk elől a kastélyt, ezért jogi útra terelik az ügyet, hogy elővásárlási jogukat érvényesíthessék.

Az örökös, Janicskó András azonban kedden azt közölte, hogy

a Szilágy megyei önkormányzat kifutott a határidőből

hiszen, miután a művelődésügyi minisztérium lemondott az elővásárlási joga érvényesítéséről (március 12.), a megyei tanácsnak 15 napja lett volna, hogy éljen a sajátjával.

Elismerte, hogy március 29-én a megyei önkormányzat elnöke jelezte az elővásárlási szándékát,

de ügyvédei szerint a 15 napos határidő alatt az önkormányzatnak határozatot kellett volna hoznia a vásárlási szándék kinyilvánításáról.

Az adásvételi szerződést az új tulajdonossal azután kötötték csak meg, hogy a kastélyvásárlás ügye nem került fel az önkormányzat április 9-i ülésének napirendjére.

Hirdetés

Az épületet eredetileg a Kolozsváron bejegyzett, üzleti tanácsadással foglalkozó Micro Vision Consult Kft. vásárolta meg 800 ezer euró ellenében, de Janicskó András kedden már azt mondta:

tudomása van arról, hogy az új tulajdonos már túl is adott a kastélyon.

Egyúttal azt is mondta, szeretné, ha a műemléképület felújítását minél hamarabb elkezdenék, és Wesselényi-múzeum működhetne benne.

Ami arra utal, hogy az új tulajdonos kilétéről is tudomása volt, a szerdán kiadott telekkönyvi kivonat szerint ugyanis ez nem más, mint a Manevi Zrt., ami viszont a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozik.

Egyszerűbben tehát az új tulajdonos: a magyar állam.

A Manevi Zrt. egyébként korábban Szatmár megyében vásárolt meg két történelmi jelentőségű műemléképületet: a Szatmárnémeti központjában álló egykori Pannónia szállót, és azt a nagykárolyi épületet, amelyből 2014-ben költözött ki a város polgármesteri hivatala.

További részletek a Krónikán.

Hirdetés