Visszakapta a református egyház az egykori Zilahi Református Wesselényi Kollégium patinás épületét

Győzött az igazság, de az ítélet még nem jogerős.

Hirdetés

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület 2003 óta pereskedik az 1948-ban, a kommunista rezsim által államosított patinás iskolaépületért, melyben jelenleg a Silvania Főgimnázium működik, de ahogy más elkobzott ingatlanok esetében is láthattuk,

az állam nem mond le egykönnyen arról, amit egyszer már megszerzett.

A restitúciós folyamat legutóbbi fejezete 2019-ben kezdődött, amikor a legfelsőbb bíróság elrendelte a per újrakezdését első fokon. Ennek is örülni lehetett, miután a bukaresti restitúciós bizottság elutasította az épület visszaszolgáltatását, az egyházkerület megtámadta a döntést, majd első fokon elveszítette a pert. A legfelsőbb bírósághoz benyújtott fellebbezés után sikerült elérni, hogy újrakezdjék a tárgyalást.

A Kolozsvári Táblabíróság pénteken hozta meg az első fokú döntést, miszerint

az épület jogos tulajdonosa a református egyház.

A restitúciós bizottság 15 napon belül fellebbezést nyújthat be, ha ez nem történik meg, akkor az állam köteles visszaszolgáltatni a 20 132 négyzetméteres területet a rajta lévő ingatlanokkal együtt. Az egyháznak öt évet kell várnia, hogy az iskola helyzetét rendezzék, és birtokba vehess az épületet. A bíróság azt is elrendelte, hogy a kormány kifizesse az egyháznak a pereskedéssel járó költségeket, 11 950 lejt.

A táblabíróság döntése azért is érdekes, mert nemrég a zilahi ügyészség büntetőeljárást kezdeményezett Csűry István és Kató Béla püspökök ellen, akiket a restitúcióval kapcsolatos okirat-hamisítással, csúszópénz adásával és hamisított okirattal való visszaélés gyanújával idézték be. A büntetőperrel az egyházi elöljárók szerint az épület visszaszolgáltatását akarták késleltetni.

Hirdetés