Világszinten alattomosan terjed az indiai vírusvariáns, Romániában is kongatják a vészharangot

A román hatóságokat egyelőre nem a magas esetszám aggasztja, hanem az, hogy nem mindig követhető vissza, honnan kapták el a fertőzöttek a delta-változatot. Eddig 44 megbetegedést és egy halálesetet regisztráltak.

Hirdetés

Az Egészségügy Világszervezet (WHO) és több, már most érintett EU-s tagállam járványhatósága is felhívta a figyelmet, hogy aggasztó mértékben terjed a koronavírus delta-variánsa, mely az eddigi legveszélyesebb törzs. Eddig 92 országban van jelen, gyors terjedése alapján arra számítanak, hogy augusztus végéig

ez a vírusváltozat lesz felelős a megbetegedések 90 százalékáért.

Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány koordinátora szerint bár jelenleg a járvány lecsengőben van Romániában, nem dőlhetünk hátra, a delta variáns nálunk is dominánssá válhat.

Eddig 44 fertőzöttről lehet tudni, egy 72 éves, súlyos alapbetegségekkel is küzdő Argeș megyei nő csütörtökön meghalt, egy másik, szintén Argeș megyei fertőzött az intenzív osztályra került. A hatóságokat aggasztja, hogy a delta vírus romániai jelenléte helyi jelleget mutat, vagyis a mostani tudásunk szerint nem külföldről „importáltuk”, de az is, hogy

nem állapítható meg, milyen epidemiológiai előzményei vannak az egyes eseteknek.

Fel kell készülnünk, hogy Romániát is eléri a delta variáns által okozott járványhullám, és mivel az eddigi adatok szerint a már használt vakcinák védelmet nyújtanak ellene – igaz, nem olyan mértékben, mint a korábbiak ellen, és csak a második dózis után – Gheorghiță arra biztat, hogy előzzük meg a terjedését azzal, hogy minél többen beoltatjuk magunkat.

A probléma ott kezdődik, hogy aki eddig nem oltatta be magát, ezek után nehéz lesz meggyőzni az immunizálás fontosságáról. A csökkenő oltakozási kedv abban is megmutatkozik, hogy

hétről hétre egyre több oltópont húzza le a rolót.

rszágosan 45 központ és 136 oltópont függesztette fel tevékenységét, 314 pedig csökkentette a nyitvatartási programot. A tervek szerint lesznek olyan oltóközpontok, melyek egy héten csak pár napig lesznek nyitva, a többi napon a személyzet a vidéki lakosságot fogja immunizálni.

Hirdetés

Folyamatban van a mozgó oltóközpontok menetrendjének összeállítása. Gheorghiță bízik abban, hogy augusztus végégig minden egyes romániai faluba eljutnak. Eddig 177 vidéki oltópont működik, és 770 településre jutottak el a mozgó oltóegységek.

A jelenlegi állás szerint 4 millió 661 ezer 527-en oltották be magukat legalább egy dózissal,

4,4 millióan már mindkét dózist megkapták. Ez azt jelenti, hogy a lakosság 25% védett a koronavírussal szemben, amihez hozzáadódik a betegségen már átesettek száma is. A fővároson (45,14%) kívül hét megyében haladta meg a 30 százalékot a 12 éven felüli lakosság átoltottsága: Kolozs (41,9%), Szeben (35,4%), Brassó (33,2%), Temes (32%), Konstanca (31,9%), Fehér (30,9%) és Ilfov (30%) megyében. A beoltottak 0,5%-a kapta el a vírust az első dózis után, és 0,1%-a az emlékeztető oltás után.

Az oltások iránti csökkent érdeklődés miatt felmerült, hogy több adag vakcinának lejár a szavatossága. Az első adagot, mintegy 35 ezer AstraZenecát a közeljövőben kénytelenek lesznek megsemmisíteni.

Ami a napi járványszámokat illeti: az elmúlt 24 órában 68 új fertőzöttet regisztráltak, 145 halálesetet hozta összefüggésbe a járvánnyal (ebből 138 korábban történt). A kórházakban 611 beteget kezelnek, ebből 125-en vannak súlyos állapotban az intenzív osztályon.

Hirdetés