Jelenet a filmből / Fotó forrása: tiff.net

Végül elmaradt a szatmári gyerekekkel forgatott, pedofíliáról szóló film bemutatója Torontóban

Ulrich Seidl osztrák rendező a vádak szerint nem szólt az amatőr kiskorú szereplőknek és szüleiknek arról, hogy miről is szól a film.

Hirdetés

Könnyen elsodorhatja a filmipar élvonalából Ulrich Seidl osztrák rendezőt, hogy a Der Spiegel oknyomozó riportja szerint a Spárta című legújabb filmje forgatásakor nem szólt a benne szereplő Szatmár megyei, 9 és 16 év közötti gyerekeknek és szüleiknek, hogy filmje a pedofíliáról szól. A film bemutatója péntek délután lett volna a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, de végül a szervezők úgy döntöttek, nem vetítik le az alkotást.

A német hetilap újságírói szerint Seidl mélyszegénységben élő Szatmár megyei gyerekeket toborzott, akiknek a gázsijuk 50-60 euró volt. Míg Németországban egy gyerekszereplőkkel zajló forgatáson szigorú feltételeknek kell eleget tenni, nem hiányozhatnak például a szülők és a gyerekeket mentálisan felkészítő szakemberek a helyszínről, addig Romániában még csak nem is szóltak a Spárta tematikájáról az amatőr szereplőknek, sőt, a szülőket is elküldték a gyerekek közeléből.

Több gyereket traumatikusan érintett, hogy meztelen férfival kellett egy jelenetben megjelenniük. Az egyik tízéves gyereket úgy megviselte, ahogy a részeg pedofilt játszó, nagydarab kopasz színész viselkedett vele, hogy többször is hányt a forgatáson. Utólag elmondta, az erőszakos apjára emlékeztette a túlságosan is valódinak tűnő jelenet. Minderről a rendező és a stábtagok is tudtak, de mivel igazi érzelmeket akartak látni a vásznon, nem léptek közbe. Nyolc szülő állítja, hogy nem hagyta volna, hogy gyereke egy ilyen filmben szerepeljen, csakhogy a szerződésekben a tematikáról szó sem volt.

A rendező ügyvédjén keresztül tagad minden vádat, ettől függetlenül az éppen zajló Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon nem vetítik le a filmet.

Hirdetés