Fotók: Facebook | West Alpine Off Road

Végigszántottak egy natúrparkot a terepjáróikkal, és még ők vannak felháborodva, hogy büntetést kaphatnak

Egy Bihar megyei terepjáró klub úgy szervezett egy 300 kilométeres off-road túrát, hogy fogalma sem volt, hogy az útvonal tiltott területeken vezet át.

Hirdetés

Háromszáz kilométer hosszan, tiltott övezeteken keresztül szelték át az Erdélyi-középhegység Natúrparkot az egyik Bihar megyei terepjáró klub tagjai, majd a Facebookon büszkélkedtek teljesítményükkel. Miután sokan felháborodtak, és a hatóságokat is értesítették az illegális tereptúráról, még a szabályszegőknek állt feljebb az ökohisztériának nevezett megbotránkozás miatt. Sajnos egy általános jelenségről van szó, amellyel minden természetjáró találkozott már.

A West Alpine Off Road klub tagjai 20 terepjáróval, az 1836 méter magas Vigyázó-csúcsról indultak tereptúrázni, a Fehér-kövek, a Tolvaj-vár és az Égett-kő érintésével jutottak el a Dragán vízgyűjtő tóig, majd a Jád-völgyében található Lesi-tóig. A klub Facebook-oldalán maguk számoltak be arról, hogy milyen sok, felejthetetlenül szép helyen jártak, erdőkön, hegyeken és völgyeken keresztül. A tereptúrát alaposan dokumentálták fotókkal, így saját maguk szolgáltak bizonyítékkal arra, hogy tiltott helyeken dübörögtek terepjáróikkal.

A 2005/195-ös környezetvédelmi kormányrendelet tiltja, hogy a természetvédelmi területeken fosszilis üzemanyaggal működő terepjárókkal sportszerűen közlekedjenek, erre hivatkozva többen értesítették a hatóságokat a fotók láttán. Alin Moş, az Erdélyi-középhegység Natúrpark igazgatója a sajtó érdeklődésére elmondta, valóban, többen is jelentették nekik az esetet. Terepjárókkal a természetvédelmi övezetek területén csak a közutakon lehet közlekedni, de a natúrpark kevés alkalmazottal rendelkezik, képtelenség éjjel-nappal a terület teljes egészét felügyelni. Most a rendőrség segítségét kérték, hogy a rendszámtáblák alapján beazonosítsák a tereptúrán résztvevő sofőröket. Magánszemélyek esetében legkevesebb 5 000 lej, jogi személyek esetében akár 25 000 lej lehet a büntetés.

West Alpine Off-Road klub vezetője, ifj. Cornel Doble ökohisztériának nevezte, hogy olyan sokakban keltett megütközést a kirándulásuk (egyébként a negatív Facebook-hozzászólásokat törölték), és szerinte nem ők azok, akik tönkreteszik az erdőket, hanem akik illegálisan fákat vágnak ki és szemetelnek. Állítása szerint sehol nincs feltüntetve, hogy hol szabad, és hol nem szabad terepjáróval közlekedni. Amennyiben büntetést kapnak, fellebbeznek ellene, de ezzel együtt segítenének a natúrparknak is tájékoztató táblák kihelyezésében.

Tény, hogy egyre nagyobb divattá válik az off-roadozás Erdély tájain (a Kolozsvár környéki erdők is terepmotoroktól hangosak). Meglehet, akik amatőr szinten hódolnak ennek a szenvedélynek, nem ismerik az erre vonatkozó törvényeket, illetve nem tudnak különbséget tenni a természetvédelmi területek és a rajtuk keresztül vezető közutak között. Számukra talán hasznos lenne a tájékoztató táblák kihelyezése, ha egyáltalán ez megállítaná őket. Viszont ez csak részmegoldást jelent.

Hirdetés

A felelősség egyrészt azoké, akik tereptúrákat szerveznek úgy, hogy nem ismerik a törvényeket, figyelmen kívül hagyják azt, hogy környezetkárosító szórakozásuk nagyon sokakban ellenérzéseket vált ki, másrészt pedig a hatóságoké, akik tolerálják vagy tehetetlenül nézik, amint hangos tereptúrázók veszik birtokukba a védett területeket, megzavarva a természet csendjét, az állatvilág nyugalmát, letaposva a növényzetet, kerekükkel mély árkokat vájva a talajba.

Mindez nem táblák és büntetések, hanem jóérzés kérdése.

Hirdetés