Vécépapír-esővel honorálták a tüntetők, hogy a liberálisok a PSD-vel készülnek összeborulni

Nem mindenki értékeli a nagykoalíció létrehozásának kísérletét.

Hirdetés

Önfeledt vécépapír-dobálással reagált néhány tüntető hétfőn este arra, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos elnöksége úgy döntött: az eddig legfőbb ellenségnek tekintett Szociáldemokrata Párttal (PSD) kezdenek koalíciós tárgyalásokat az eddigi koalíciós partner Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) mellett.

A PNL arról is döntött, hogy az RMDSZ-szel is koalíciós tárgyalásokat kezd. A nap folyamán korábban a PSD és az RMDSZ is elhatározta, hogy egyeztetésekbe fog a másik két párttal a közös kormányzásról.

A PNL késő estébe hajló ülése nem volt mentes a feszültségektől, mivel a pártvezetés megosztott annak kapcsán, hogy a az USR vagy a PSD lenne a megfelelő partner.

Végül a többség 48-22 arányban a PSD mellett döntött, a hírek szerint ennek az irányvonalnak az Emil Boc kolozsvári polgármester vezette erdélyi pártszervezetek képviselői a hívei.

Egy ilyen koalíció az RMDSZ-szel együtt persze igencsak stabil lehetne, és akár az alkotmány módosítását is lehetővé tenné, de sokan tartanak attól, hogy végleg eltemetheti a hitelét vesztett liberális pártot.

Annál is inkább, mivel a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD nem kicsiben játszik: a miniszterelnöki posztra is bejelentkezett, és egyéb kulcsminisztériumok mellett a pénzügyi tárcát is magának szeretné.

Florin Cîțu PNL-elnök, ügyvivő miniszterelnök viszont egyiket sem akarja átengedni.

A PSD viszont nem fogadja el, hogy mindkét tisztség ugyanannak a pártnak a birtokában legyen.

A PNL hétfői döntése értelmében szabott néhány feltételt is. Eszerint kitart a kormányfői tisztség megtartása mellett, ragaszkodik a nemzeti helyreállítási terv megvalósításához, az ország pénzügyi stabilitásának megtartásához, a költségvetési hiány csökkentési menetrendjének adóemelés nélküli betartásához, a megkezdett bér- és nyugdíjreform folytatásához, az igazságügyi rendszer reformjához, az Amerikai Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnerséghez és Románia európai, euroatlanti elkötelezettségéhez.

Az ülésen jelen volt Ludovic Orban szeptemberben leváltott pártelnök is, aki közel huszadmagával a PNL frakciójából már kilépett, többek között éppen a PSD-vel való szövetkezés miatt.

Hirdetés

Most keményen beszólt, amiért a párt az ősellenséggel borul össze, és emlékeztetett: nem arra kaptak felhatalmazást a választóktól, hogy a kommunista utódpárttal kössenek szövetséget.

Egyes értesülések szerint egyébként a PNL még az USR-rel való tárgyalások lehetőségét sem vetette el véglegesen. Ennek a híve egyébként maga Cîțu is, annak ellenére, hogy az USR a korábbi konfliktusok miatt nem fogadná el, hogy ő legyen a miniszterelnök egy közös kormányban.

A PNL vezetésének tanácskozásául szolgáló villa kapuja előtt egyébként mintegy tíz tüntető is összegyűlt, és

„PSD-ellenes szavazat” feliratú vécépapír-tekercseket dobált a kapu irányába, illetve az érkező autókra.

A csendőrök megbírságolták őket.

Nem sokkal korábban az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa is megszavazta a kormányalakítási tárgyalások megkezdését a PNL és a PSD képviselőivel. Kelemen Hunor elnök szerint azonban a nagykoalíció csak akkor ér valamit, ha az alkotmányt is sikerül módosítani.

Hirdetés