Fotó forrása: a kolozsvári városháza Facebook-oldala

Vasárnapi járványmérleg: nincs esetszám-növekedés, de nagyon sok a súlyos beteg

Advent első vasárnapján sincs megállás.

Hirdetés

Advent első vasárnapján és a román nemzeti ünnep apropóján elrendelt hosszú hétvége második napján sincs pihenés a kórházak intenzív terápiás osztályain, ahol jelenleg 1250 súlyos állapotban lévő beteget ápolnak. Ez újabb országos csúcsnak számít. A kórházak túlterheltsége elérte a kritikus szintet, ami hatással lehet a halálesetek számára is. Szombat reggel óta 148 halált hoztak összefüggésbe a járvánnyal, ebből egy elhunyt 10-19 év közötti korcsoporthoz tartozott, egy pedig a harmincas éveiben járt. A többiek idősebbek voltak. Egy kivétellel mindannyian más alapbetegségben szenvedtek.

A járványmérleg pozitív híre, hogy nincs esetszám-növekedés: 5554 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, szinte ugyanannyit, mint egy hete, és több mint ezerötszázzal kevesebbet, mint két hete. A tesztelések száma a hétvégéhez mérten is rendkívül alacsony, mindössze 16 225 mintavétel történt, 6348-at kérésre végeztek el. A pozitivitási ráta 34.23%, a kórházakban pedig összesen 13 200 beteget ápolnak.

Bukarest (889) után Prahova megyében (356) regisztrálták a legtöbb beteget, majd Brassó (346) következik. Az erdélyi megyék közül magas az esetszám még Szebenben (229) és Kolozsban (213) is.

Az elmúlt két hét adatai alapján a lakosságarányos fertőzési rátákat a következő ábra mutatja be:

Láthatják, hogy Konstanca megyében a legmagasabb a koefficiens, ami azért is említésre méltó, mert Teodisie ortodox érsek a bíróság tiltása ellenére nagyszabású búcsút készül tartani Szent András napján.

Hirdetés