Várólista is lesz az oltás regisztrációs platformján – szerdától a brit vakcina is igényelhető

A várólistának köszönhetően abban az oltóközpontban kaphatja meg a szert, amelyikben szeretné.

Hirdetés

Várólistával egészítik ki a koronaoltás regisztrációs platformját. Az újítást kedden jelentette be Valeriu Gheorghiță orvos ezredes, a kampány koordinátora, és lényegében ez arra szolgál, hogy mindenki abba az oltásközpontba mehessen oltakozni, amelyikbe szeretne.

A várólistára kerüléshez a polgárnak regisztrálnia kell a platformon (ha már jogosult a vakcinára), ott ki kell választania azt a központot amelyiket szeretné, a rendszer pedig megmutatja, hányan vannak előtte a sorban. Amikor pedig az illető sorra kerül, SMS-ben és e-mailben értesítik, hogy lehet menni.

Szerdától ugyanakkor az oltási kampány második szakaszában jogosultak már regisztrálhatnak a 180 új oltóközpontba is, amelyekben az EU által nemrég elfogadott oxfordi vakcinát, az AstraZeneca termékét fogják beadni a jelentkezőknek. Fontos tudni, hogy az új oltóanyagot csak 55 éves korig lehet igényelni, az angolok ugyanis nem végeztek még elég tesztet az idősebb korosztályokban.

A 180 új központban a hónap végéig 500 ezer adag vakcinát tudnak beadni.

Ha már a számoknál tartunk: eddig összesen 661 061 romániai polgárt oltottak be, közülük 230 000-en már az emlékeztető oltást is megkapták.

Hirdetés

Jelenleg egyébként több mint 25, 100 évesnél idsebb személy is oltásra vár a regisztrációk szerint.

Mint tudjuk a vakcinák lassabban jönnek, mint azt reméltük, de a szakik szerint áprilisban elkezdődhet az oltási kampány harmadik szakasza.

Hirdetés