Varázsgombát rendeltek az internetről, a rendőrök alaposan megszívatták őket

Csiperkére cserélték a hallucinogén szert, hogy tetten érjék a három fiatalt, akiket mellesleg egy Netflixes dokumentumfilm inspirált.

Hirdetés

Egy tanulságos történet következik arról, hogy miért nem érdemes hirtelen ötlettől vezérelve a dark webről varázsgombát rendelni, és milyen súlyos következményeket von maga után a tiltott szerek postai úton történő behozatala az országba. A történet szálai tavaly júniusra vezethetőek vissza, amikor három dévai fiatal – S. Ruben, S. Dan Mihai şi J. Alin Arthur – megnézett egy dokumentumfilmet a Netflixen a hallucinogén gombák hatásáról, és fellelkesülve a látottakon úgy döntött, hogy beszerez három adagot a pszichedelikus szerből. Korábban már fogyasztottak füvet és LSD-t, tehát nem volt számukra ismeretlen a drogok világa, gyakran szörfözgettek az interneten ebben a témában.

A dark weben (titkosított, azaz sötét weben) rátaláltak egy külföldi honlapra, ahonnan varázsgombát tudtak rendelni, a három adagért 46 eurót fizettek. A csomag meg is érkezett a posta székhelyére, csakhogy addigra a gyulafehérvári rendőrség szervezett bűnözés elleni csoportja is értesült az illegális szállítmányról – nem egyértelmű, hogy honnan, de vélhetően az internetszolgáltatótól. Az illetékes ügyész jóváhagyta, hogy a rendőrök felbontsák és átkutassák az S. Ruben nevére érkezett csomagot, melyben három átlátszó tasakot találtak barna színű növényi szubsztanciával, valamit drogokról szóló szórólapokkal.

A csavar a sztoriban, hogy a rendőrök a lefoglalt varázsgombát kicserélték hétköznapi csiperkére, majd visszacsomagolták annak érdekében, hogy tetten érjék az időközben telefonon is lehallgatott S. Rubent és két társát. A rendőrök akkor csaptak le rájuk, mikor S. Ruben lakására értek, és a drog elfogyasztására készültek, így minden bizonyítékot megszereztek ahhoz, hogy a vád stabil lábakon álljon.

Hiába ismerte el bűnösségét, a rendelés értelmi szerzője, a 27 éves S. Ruben 3 év 1 hónap és 10 nap letöltendő börtönbüntetést kapott. Hasonló korú társai nem ismerték el a bűnösségüket, a bíróság végül 6, illetve 7 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte őket, két év próbaidővel. A fiataloknak a gyulafehérvári fellebbviteli bíróságon van lehetőségük a fellebbezésre.

Így vált egy ígéretes tépés életre szóló rémálommá.

Hirdetés