Váradon mostantól csak akkor rakjon le illegálisan szemetet, ha megunta az autóját

Mert elbúcsúzhat tőle.

Hirdetés

Nem cicóznak ettől a héttől kezdve Nagyváradon azokkal, akik nem képesek törvényes úton megszabadulni az összegyűlt szeméttől, hanem illegálisan, valahol az út mentén vagy az erdőben rakják le: egyszerűen elkobozzák az autójukat.

A Környezetvédelmi Őrség és a nagyváradi önkormányzati rendészet tagjai alkotta járőrcsapatok folyamatosan járják a várost, hogy felderítsék az illegális szemétlerakóhelyeket. És persze a szemetelőket.

Az ötlet Bihar megye kormánymegbízottjától, Dumitru Ţipleától származik, aki várhatóan kedden ír alá megállapodást az együttműködésről a környezetvédelmi őrség helyi képviseletével és a nagyváradi önkormányzattal az autók elkobzásáról.

A lefoglalt járműveket az önkormányzat által biztosított területen tárolják majd.

Mindez a környezetvédelmi minisztérium egyik múlt havi rendelete nyomán válik lehetségessé, amely kimondja, hogy az ellenérték kifizetése nélkül állami tulajdonba vehetők azon javak, amelyeket felhasználtak a szabálysértés elkövetése során.

Hirdetés

És persze ez még nem minden: attól függetlenül, hogy búcsőt mondhatnak autójuknak, az elkövetőek még megkapják a pénzbírságot is, ami magánszemélyek esetén 1000 lejnél kezdődik, jogi személyek esetében pedig a 40 000 lejt is elérheti.

Az akció indokoltnak tűnik, ugyanis egy áprilisi ellenőrzés során Bihar megyében összesen 150 ezer négyzetméternyi felületen találtan illegális szemétlerakókat.

Úgyhogy mostantól tényleg csak az vetemedjen illegális szemétlerakásra, aki le akarja cserélni régi, rozoga autóját.

Hirdetés