Váradon egy utca lakói virágládákkal akadályozzák meg, hogy az autók a járdára parkoljanak

Az önkormányzat pedig nem az autósok pártjára állt.

Hirdetés

Bizonyára sokaknak van már tele a hócipője azokkal az autósokkal, akik a járdára parkolnak, ezzel pedig arra kényszerítik a gyalogosokat, hogy az úttesten közlekedjenek, amivel csak még veszélyesebbé válik a közlekedés.

Nagyváradon az egyik utca lakói megelégelték a jelenséget, és tettek is ellene.

A belvárosi – a színház előtti Bémer (Ferdinánd) térből kiinduló –, meglehetősen szűk Szalárdy János (George Coşbuc) utca szinte teljes hosszában virágládákat helyeztek ki a járdák szélére, egymástól pont akkora távolságra, hogy még véletlenül se lehessen felparkolni rájuk.

Tájainkon megszokhattuk, hogy a hatóságok ilyenkor szigorúan összevont szemöldökkel jelennek meg, és ejnye-bejnyézve felszólítják a polgárokat, hogy állítsák helyre a közterület eredeti állapotát.

Nos, a nagyváradi önkormányzat most megtörte ezt a hagyományt.

A városháza műszaki osztálya ugyanis közleményt adott ki, amelyben megdicsérte a kezdeményezést.

Mi több, egyeztetésre hívta a lakókat a zöldterületekért felelős részleg illetékeseivel, a tervek szerint ugyanis egyrészt tanácsokkal kívánják ellátni őket a kihelyezett növények gondozásával kapcsolatban, másrészt további virágokat bocsátanak a rendelkezésükre.

Az önkormányzat ugyanis úgy értékeli: a kezdeményezés a praktikum – miszerint a gyalogosok zavartalanul használhatják a járdát – mellett tetszetősebbé is teszi a belvárosi környezetet.

Amúgy a belvárosi parkolás egy ideje már problémás Nagyváradon –

de nem azért, mert nincsenek parkolóhelyek, sőt.

Az elmúlt években a város szívében, a Szent László tér mellett háromszintes mélygarázs épült a Körös-parton, és több parkolóház is megépült, illetve épül a központban.

Hirdetés

Ehhez képest az emberek továbbra is az utcai parkolóhelyeket használják, mert jobban szeretnek közvetlenül azon épületek előtt megállni, ahol dolguk van.

Az önkormányzat úgy próbálta bekényszeríteni az autósokat a parkolóházakba, hogy egy órásra csökkentette a parkolási időt, valamint drasztikusan, 8 lejre növelte az óránkénti díjat azon belvárosi parkolóhelyeken, amelyek parkolóházak, illetve a mélygarázs közelében vannak.

Az elmúlt hónapok tapasztalata azonban az, hogy az emberek inkább kifizetik a piros felfestésű parkolóhelyek csillagászatinak minősülő díjait, mert továbbra is inkább a kényelmet választják, még ha drágább is.

Az önkormányzat ezért most úgy döntött:

szépen, fokozatosan felszámolja ezeket a parkolóhelyeket,

és a járdák kiszélesítésével a gyalogosoknak adja át őket.

Az autósok így mégiscsak arra kényszerülnek majd, hogy a parkolóházakat válasszák, ha már drága pénzért megépítették őket.

 

Hirdetés