Van, ahol már rendőrökkel kell őriztetni az oltópontot az agresszív hamis oltási igazolást követelőktől

Sokan szeretnének törvényt sértve hozzájutni az utazást megkönnyítő dokumentumhoz.

Hirdetés

Miközben az országban is egyre jobban terjed a koronavírus-járvány indiai eredetű delta variáns okozta negyedik hulláma, és egyre jobban betelnek a helyek az intenzív osztályokon, sokan még mindig azon ügyködnek, hogyan tudnák a saját egészségüket és a környezetükét is veszélyeztetve átverni a rendszert.

Azokról van szó, akik szeretnének ugyan védettségi igazolványt szerezni, de a koronavírus elleni oltást már nem akarják fölvenni. Ezért aztán megpróbálnak trükközni, vagy megvesztegetni az oltópontok személyzetét.

Sőt egyes helyeken annyira agresszívak, hogy már a rendőrséggel kell őriztetni az oltópontot.

Egy Suceava megyei oltóponton dolgozó orvosnő beszámolója szerint csak abban a Dolhasca nevű kisvárosban levő oltóközpontban, amelynek ő koordinálja a tevékenységét,

mintegy százan szerettek volna az oltás felvétele nélkül oltási igazolást kapni az oltási kampány kezdete óta.

Ezek között még egészségügyi dolgozó is volt: egy asszisztens.

Volt olyan, aki vastagon felöltözve érkezett, és azt kérte, a tűt a dzsekije ujjába szúrja – őt azonnal feljelentette a rendőrségen, és most büntetőeljárás zajlik ellene.

A csalási szándékkal érkezők száma az utóbbi időben megszaporodott, mivel augusztusban tértek haza a külföldön dolgozó vendégmunkások, akiknek egyrészt a határátkelés megkönnyítéséhez is szükségük lenne a védettségi igazolványra, másrészt számos országban már a különböző intézményekbe, közlekedési eszközökre vagy vendéglátóhelyekre is csak oltási papírral engedik be az embereket.

A doktornő beszámolt egy olyan vállalkozóról, aki

húsz alkalmazottjának nevét tartalmazó listával érkezett, és oltás nélkül kért volna számukra oltási igazolást.

De természetesen hoppon maradt.

Hirdetés

Ami nagyon kiábrándító, az az, hogy a száz csalási szándékkal érkező jelentkező közül csak kettőt tudott meggyőzni arról, hogy végül mégis vegyék fel az oltást: egy fiatal párt, akik elhitték a Facebookon terjedő baromságokat arról, hogy a vakcina sterilizálja a nőket.

A helyzet annyira elfajult, hogy a megyeszékhely, Suceava egyik legnagyobb, egy bevásárlóközpontban berendezett oltópontjának őrzésére rendőröket kellett kivezényelni, hogy állandó őrszolgálatot lássanak el, mivel az oltás nélkül igazolást követelők agresszívvé váltak, és megfenyegették az orvosokat és az asszisztenseket.

Pedig az oltás nélküli oltási igazolás kibocsátása bűncselekmény,

amiért az ellen is büntetőeljárás indul, aki kéri, hiszen okirat-hamisításra bujtja fel az oltópont dolgozóit, és persze azt az egészségügyi dolgozót is, aki kiállítja.

Ezt a saját bőrén tapasztalhatta meg az a háziorvos, aki a férje által edzett focicsapat tíz tagjának adott hamis igazolást: az őt felbujtó férjével együtt őrizetbe vették.

És készülhetnek a többiek is, hiszen mi is beszámoltunk róla, hogy mintegy kétszáz ilyen esetben zajlik büntetőeljárás.

Pedig a legegyszerűbb még mindig az oltás felvétele lenne. Már csak azért is, mert az nem csak azok életét védi, akik megkapják, hanem a környezetükben levőkét is.

Hirdetés