Valóságos medvefesztivál zajlott a hétvégén Tusnádfürdőn

A csendőröket többször is településekre betévedt nagyvadakhoz riasztották Hargita megyében.

Hirdetés

Igazi medvefesztiválnak adott otthont a hétvégén Tusnádfürdő: három alkalommal is a településen korzózó medvékhez riasztották a hatóságokat, de nem ez volt az egyetlen település a székelyföldi megyében, ahol az elmúlt napokban többször is hívni kellett az illetékeseket az utcán kóricáló nagyvadak miatt.

A Hargita megyei csendőrség közleménye szerint vasárnap este Tusnádfürdőről két riasztás is befutott.

A kirobogó csendőrök

az első helyszínen egy nagyvaddal találkoztak, a másodikon, a vasútállomás közelében azonban már kettővel.

Komolyabb incidens szerencsére nem történt, mind a három állatot sikerült visszakergetni az erdőbe.

Aztán hétfőn reggel szintén Tusnádfürdőről jelezte egy lakod, hogy a vasútállomás peronján sétálgatott egy medve.

Ennek is ugyanez lett a sorsa, mint társainak: a csendőrök visszazavarták a fák közé.

A megye északi részében található Maroshévíz is népszerűnek bizonyult a medvék körében: szombaton két esetben is ki kellett hívni miattuk a hatóságokat.

Az egyik esetben szükség is volt a közbelépésükre, úgy kellett kikergetni a településről a nagyvadat, a másodikban azonban már nem várta meg a csendőröket, magától elcammogott.

Hirdetés

A csendőrök azért a biztonság kedvéért az összes riasztás helyszínén ottmaradtak egy darabig, hogy résen legyenek, ha esetleg visszatérnének az állatok.

A csendőrség ezúttal is arra kérnek mindenkit, aki a településen medvét lát, hogy

ne próbálja egyedül elzavarni, pláne ne etesse, és azért se közelítsen hozzá, hogy lefényképezze vagy -filmezze.

Ehelyett azonnal hívja a hatóságokat a 112-es segélyhívószámon, mert a csendőrök képesek szakszerűen eljárni az ilyen helyzetekben – és nem utolsósorban fegyverük is van.

Arra is kiemelten figyelmeztetnek mindenkit, aki medvék által sűrűn látogatott településen lakik, hogy a háztartási hulladékot, amely rendszerint odavonzza az állatokat, olyan helyen tárolják, ahol az nem kelti fel a medvék érdeklődését.

Mint ismert, az utóbbi években a vadászat korlátozása miatt nagyon elszaporodtak a medvék, és a hegyvidéki településeken – kiemelten a Székelyföldön – egyre gyakrabban látogatnak be a falvak, városok utcáira.

Hirdetés