Választási előjáték: a PNL elnöke sietett bejelenteni, milyen olcsón vette a karóráját…

… egy volt külügyér Hágába megy bírónak… és egy teljes polgármesteri hivatal bezárt munkaidőben, mert el kellett érni egy bulira.

Hirdetés

Választási előjáték: a PNL (egyben a szenátus) elnöke sietett bejelenteni, milyen olcsón vette a karóráját

Na de várjunk egy picit. Mi az ördögnek kellett ezt pont most, s miért pont a karórájáról beszél Ciucă úr, kérdezheti akárki. A válasz nagyon egyszerű: elkezdődött a mioritikus szuperválasztási év, egyben a pártok közti verseny. Értsd, a pártok ott rúgják-marják egymást, ahol érik. A „karórázás” még tavaly decemberben kezdődött, amikor a PNL pár csúcsfejese úgy döntött, jó PR-fogás, ha például Szilágysomlyón kimennek a piacra, mint bárki normális halandó. Az ötletet tett követte: Nicolae Ciucă, Lucian Bode (a párt főtitkára) és Daniel Buda (európai parlamenti képviselő) megjelentek a piacon és pont úgy nézegették a mindenféle jót, mint egy átlagember. Igen ám, de velük volt Rareș Bogdan európai parlamenti képviselő úr is. Akinek vásárlás közben sikerült villantania egy 30 000 eurós Rolex karórát. A csuklóján, naná! Az ügy kínos volt, mert hát a normális piacjáró halandónak nincs ilyen mercánórája, ugye. Bogdan mester még rá is tett egy lapáttal, mert amikor megkérdezték, hogy is van ez, azt válaszolta, most mit csináljon, tehetős ember, 200 000 eurónyi órája, ékszere van (nyilván a kedves feleségével együtt)… Ennyit a népszerűség-marketingről.

Idén február legelején aztán robbant egy komolyabb bomba, szintén a PNL udvarán. Kiderült ugyanis, hogy egy Iulian Dumitrescu nevű pártnagyúr (a Prahova Megyei Tanács elnöke meg fontos háttérember) másfél év alatt potom 600 000 eurót költött luxuscikkekre és egzotikus utazásokra. Hogy miből? Erre lett kíváncsi a DNA is. Szépen letartóztatta a jóembert, házkutatást tartott az illető lakásán meg a megyei tanácsnál. Az ügyben nagyban áll a báll. És ez Bogdan mester Rolexénél jóval érzékenyebben érintette a PNL-t.

Na, hát ezért sietett bejelenteni Ciucă úr a saját karórájának árát. Azt mondta, 900 lejt kóstált, és leszállított áron vette. Tetszik érteni? Ő, ugye, odafigyel a takarékosságra, nem szórja a pénzt. Mint minden normális halandó. (Ugyan tessék már szeretni ezt a Ciucă urat!) Ja, hogy a Bogdan úr órája? Hát, mondta a PNL-elnök, mindenki olyan órát vesz, amilyet megengedhet magának. (Jó nagy bullshit, de Ciucă úr nem a retorikai találékonyságáról híres). Ami a letartóztatott megyei nagyurat illeti, ott nem volt mit mondani. Arról az illetőnek el kell számolnia. Kínos. Nagyon kínos. Főleg a szuperválasztási előjátékok során.

Egy volt külügyminiszter Hágába megy Batmannek bírónak

Bogdan Aurescu volt külügyminiszter nagy lépés előtt áll. A hágai Nemzetközi Bíróság egyik bírója lesz: néhány nap múlva, egész pontosan február 6-án ölti magára a hágai talárt. Ő lesz az első román jogász, aki ezt a tisztséget betöltheti. Ha úgy vesszük, nem is érdemtelenül: nagy szolgálatot tett Romániának. A bírói beiktatás időzítése, ha tetszik, ügyes marketing fogásként is értelmezhető. Kereken 15 éve, 2009. február 3-án történt ugyanis, hogy a Nemzetközi Bíróság ítélkezett egy területvitában, amely Románia és Ukrajna között feszült jó hosszú ideje. A területvita tárgya a fekete-tengeri Kígyó-sziget és az azt környező kontinentális talapzat volt. És amint Aurescu úr maga mondta el szombaton: Románia példátlan sikert ért el (ebben Aurescu úrnak is kulcsszerepe volt), amennyiben a tisztelt bíróság a Kígyó-sziget körüli kontinentális talapzatot a mioritikus hazának ítélte. A Kígyó-sziget maga első ránézésre egy francnak se kellő kőkolonc a Fekete-tengerben. Ami Ukrajnáé maradt. A környező kontinentális talapzat viszont fontos földgáz- és kőolaj-lelőhelyeket rejt. És ha sikerül elkezdeni (egyszer, majd) a kitermelést, Románia nagyon izmos földgázexportőrré válik egy pillanat alatt.

Tehát Aurescu úr (és kollégái) valóban nagy sikert értek el. El is mondta a volt külügyminiszter: a 2009-es hágai döntés egyben az egyetlen 1918 után területkiterjesztésnek is tekinthető. Mármint olyannak, amely a nemzetközi joggal összhangban áll. Mert az orosz–ukrán háború kirobbanása után enyhén szólva forróvá vált a talaj a szigeten. Az oroszok ugyanis rögtön az elején megszállták. De aztán (Románia nagy megkönnyebbülésére) ott is hagyták. Szóval most (hogy meddig, nem tudni) minden rendben van.

Aurescu úrnak jó utat kívánunk, meg azt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot munka közben.

Egy teljes polgármesteri hivatal bezárt munkaidőben, mert el kellett érni egy bulira

Hirdetés

Tessék nyugodtan hátradőlni: ez az eset sem nálunk, Erdélyben történt. Hanem messze, észak-keleten, közelebbről Moldovában, még közelebbről a Botoșani megyei Broscăuți községben. (Utánanéztünk, tudományosan nem megalapozott a nézet, miszerint a község nevének bármi köze lenne a békákhoz – románul broască).

A község nem arról híres, hogy különösen gyakran szerepel a hazai sajtóban. Most azonban sikerült hírré válni. Mégpedig azért, mert február elsején az egész csapat kapta magát, bezárta a hivatalt délután kettőkor és elment egy közeli városba, hogy együtt ünnepeljen az egyik kollégával. Megjegyzendő: a polgármesteri hivatal délután négy óráig fogadja a polgárokat. Mármint általában. Február elsején nem fogadta.

Amikor a sajtó felhívta a polgármestert, az illetú úr azt hazudta mondta, hogy terepen van, bizonyos gázvezetékek ügyét intézi. A újságírók persze, hamar kiderítették, hol van a buli, szépen odamentek és videóra vették a banzájt (a videót lásd a belinkelt cikkben).

A leleplezést követően a hivatal néhány alkalmazottja feltehetően elszégyellte magát és visszatért a munkahelyére. (Mások nem.) Viszont ők is össze-vissza hazudtak nyilatkoztak arról, hol is voltak korábban. Kínos. Nagyon kínos. Bár lehet, csak számunkra, akik az ilyen hírekről értesülünk. Mások számára mindez normális ügymenet.

Hirdetés