Valami történt az ország észak-nyugati térségének áramellátásával

A meghibásodás oka egyelőre ismeretlen, de azt már lehet tudni, hogy legalább hat erdélyi megyét érintett a feszültségingadozás.

Hirdetés

Egyelőre nincs hivatalos magyarázat arra, miféle meghibásodás okozta azt jelentős áramingadozást péntek délután, amely miatt villanykörték pislákoltak vagy égtek ki, háztartási gépek álltak le vagy mondták fel a szolgálatot az ország észak-nyugati térségében.

Feszültségingadozás miatt Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér és Szeben megyéből is érkeztek panaszok, a nagyobb városokban a jelzőlámpák és a liftek sem működtek.

A Transelectrica állami energiavállalat egyelőre annyit közölt a Hotnews érdeklődésére, hogy a Romániát az európai hálózattal összekötő rendszerben történt meghibásodás, de dolgoznak a problémán. A hírportál egyébként az elmúlt 30 év legnagyobb áramszünetéről beszél az érintett régióban. Az áramszolgáltatás egyébként pénteken délután 16.30 körül nagyjából mindenhol helyreállt, közölte később az energiavállalat.

Eközben a marosvásárhelyi Azomureș vegyipari kombinát több berendezése is leállt, aztán újraindult, emiatt egy barnás-vöröses színű füstfelhő keletkezett a gyár fölött (ezt a salétromsavat előállító berendezés okozta), de mindenkit megnyugtatnak, hogy az alkalmazottak és a helybéliek nincsenek veszélyben a légszennyezés miatt.

Hirdetés