Vajon eltalálja, melyik romániai politikusban bíznak meg a legjobban az emberek?

Annyit elöljáróban elárulhatunk, hogy nem magyar.

Hirdetés

Nagyon úgy néz ki, hogy a jelenleg Romániát kormányzó oldal egyelőre még szinte töretlenül bírja az emberek bizalmát – legalábbis ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Társadalomkutató Iroda (BCS) közvélemény-kutató frissen készített arról, melyik politikusban mennyire bíznak meg az emberek.

A sort némileg meglepő módon a monoton hangon előadott, semmitmondó beszédek és a magyarellenes hergeléstől a magyarok március 15-ei köszöntéséig probléma nélkül bármilyen szöveget felmondó német származású államfő, Klaus Iohannis nyitja,

igaz, olyan nagyon azért benne sem bíznak.

A válaszadók 8,5 százaléka mondta azt, hogy nagyon nagy mértékben, 20,5 százalék, hogy nagy mértékben, és 35,6 százalék mondta azt, hogy kis mértékben megbízik benne.

A második a sorban még ennél is meglepőbb: Emil Boc kolozsvári polgármester, aki korábban a miniszterelnöki tisztségben is villogott.

Őt a jelenlegi liberális miniszterelnök, Florin Cîţu követi, aki mögött az USR-PLUS PLUS részének elnöke, Dacian Cioloş lohol – mit ad isten, ő is exkormányfő.

Hirdetés

Akárcsak az ötödik helyen tanyázó Ludovic Orban liberális pártelnök.

A top 10-be Victor Ponta, a parlamentből kiesett Pro Románia elnöke, ugyancsak volt miniszterelnök, Traian Băsescu volt államfő, Vlad Voiculescu frissen menesztett egészségügyi miniszter, a parlamenti botránypolitizálás legújabb felívelő csillaga, Diana Şoşoacă szenátornő és Cătălin Drulă közlekedési miniszter fért még be.

A listán egy magyar politikus szerepel: Kelemen Hunor, aki a 20. helyre került a bizalmi indexe alapján.

A felmérés március 30. és április 11. között készült 1420 fős reprezentatív mintán, a hibahatár 3 százalékos.

Hirdetés