Úzvölgye: „szakaszgyőzelemnek” számító bírósági ítélet született a csendőrséggel szemben

Korai még nagyon örülni: az egyik bírságot eltörlő ítélet még csak elsőfokú.

Hirdetés

Jó hírről számolt be a Háromszék szombaton: a csíkszeredai bíróság törölte azt a 3 000 lejes büntetést, amelyet Grüman Róbertre, a Kovászna megyei tanács alelnökére rótt ki a Hargita megyei csendőrség azért mert, nem jelentette be a csendőrségen is a június 6-i úzvölgyi rendezvényt.

Olvasóink biztosan emlékeznek rá, hogy a román nacionalisták június 6-i erőszakos temetőfoglalása napján Kovászna megyei tanácsa szimbolikus testületi ülést hirdetett az úzvölgyi katonatemetőnél. A mintegy háromszáz székelyföldi résztvevő élő lánccal próbálta megállítani, hogy a román szervezetek a hősök napi koszorúzás leple alatt felavassák a több hatóság szerint is illegális román parcellát a temetőben. A magyar jelenlétet a temető előtt elhaladó úton a Hargita megyei tanács hagyta jóvá, míg a román nacionalista szervezetek felvonulását és koszorúzását Dărmănești önkormányzata.

A hatóságok Boboly Csabát és Grüman Róbertet azért büntette meg egyenként 3 000 lejre, mert nem jelentették a szimbolikus testületi ülést a csendőrségen is. A bíróság pedig most első fokon döntött: eltörlik a Grüman Róbert nevére kiállított büntetést. Korai még azonban örülni: az ítélet ellen a hivatalos közlés utáni harminc napban fellebbezést nyújthat be a csendőrség.

Grüman a Háromszéknek nyilatkozva szakaszgyőzelemnek nevezte a bírósági ítéletet és kettős mércére panaszkodott, ugyanis továbbra sem állították elő azokat, akik meggyalázták az úzvölgyi katonatemetőt, ellenkezőleg, kitüntették a temetőfoglalókat

Az úzvölgyi történések kapcsán több magyar tisztségviselő és résztvevő is ügyészségi feljelentést tett a támadók ellen, de ezek az ügyek mindeddig csak a kivizsgálási szakaszba jutottak.

Hirdetés