Üzenet Strasbourgból: Romániának el kell ismernie a más országokban kötött melegházasságokat

Az Európai Parlamentben elfogadott állásfoglalás nem kötelező erejű, de azért egy-egy eljárást kilátásba helyezett három tagállammal szemben.

Hirdetés

Kifejezetten Romániát, Magyarországot és Lengyelországot szólítja meg az a Strasbourgban elfogadott állásfoglalás, mely a szexuális kisebbségek alapjogainak kiterjesztését sürgeti az Európai Unió valamennyi tagállama területén. Ezekben az országokban ugyanis az Európai Parlament szerint

nem biztosítottak az LMBTQ-közösség tagjai számára ugyanazok az alapjogok, mint a heteroszexuális párok számára.

Romániával szemben megérett az idő egy jogérvényesítési eljárásra, mert az Európai Unió Bírósága korábbi ítélete ellenére sem módosította a házas- és élettársakról szóló jogszabályait az azonos nemű párokra vonatkozóan, hívja fel a figyelmet az EP.

Konkrétan egy évek óta elhúzódó jogi procedúra, a román Adrian Coman és az amerikai Robert Clai Hamilton 2010-ben Belgiumban kötött házasságának romániai elismertetése körül alakult patthelyzet: még a román Alkotmánybíróság is megállapította, hogy Románia nem tagadhatja meg a szabad mozgás és tartózkodás jogát egy uniós polgár azonos nemű házastársától,

de ezt figyelmen kívül hagyták a jogalkotók.

Az EP szerint Magyarországon és Lengyelországban is hátrányos megkülönböztetés éri az LMBTQ-közösséget, ezért a két ország ellen – akár igazságszolgáltatási és költségvetést érintő lépésekkel is járó – kötelezettségszegési eljárást kellene indítani.

Hirdetés

Az állásfoglalás szerint Európa valamennyi tagállamában el kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát, így az egyik tagállamban megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot az összes többi tagállamban egységes módon kell kezelni. Ugyanakkor a szivárványcsaládoknak ugyanolyan jogokat kell biztosítani, mint a heteroszexuális pároknak, például el kell ismerni a gyermekek jog szerinti szüleinek a születési anyakönyvi kivonatban feltüntetett felnőtteket.

A strasbourgi plenáris ülésen 387 szavazattal, 161 ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett fogadták el az állásfoglalást.

A romániai EP-képviselők közül mindössze hatan szavazták meg (az USR-PLUS-osok). A PSD, a PNL, a Băsescu-féle PMP képviselői ellene szavaztak vagy tartózkodtak. Az RMDSZ részéről Vincze Loránt ellene szavazott, míg Winkler Gyula tartózkodott.

Hirdetés