Ünnepélyesen átadták, majd visszavették a rendőröktől az új pisztolyokat

De akkor miért adták át?

Hirdetés

A román rendőrök új Beretta pisztolya olyan, mint a Schrödinger macskája: egyidejűleg van és nincs. Ha a miniszter mondja, akkor van, de ha a közeg az oldalához kap bűnüldözés közben, ott csak a jó öreg Carpaţi várja, hogy használója lábon lője magát vele.

Nemrég érkezett a hír, hogy a román rendőrséget – Romániában gyártott – Beretta pisztolyokkal látják el, a különféle intézkedések szigorú foganatosítására igencsak alkalmas kézifegyverből 25 ezret kap az egyenruhás társaság.

Július 29-én el is érkezett az ünnepélyes pillanat, amikor a koronavírus-karantén idején

a televíziós nyökögéseivel ismertté vált Marcel Vela belügyminiszter

nagyon ünnepélyes körülmények között, orvosi maszkban és gumikesztyűben, de ünnepélyesen (nem győzzük eléggé hangsúlyozni, mert Romániába imádják az ünnepélyes átadásokat) átadott 100 darab Beretta PX4-es lőfegyvert ugyanennyi boldog rendőrnek.

Na de! (mert az ilyen történetekben mindig van egy na de! fordulat),

mint kiderült, a ceremónia végén a megajándékozott rendőröknek vissza kellett adniuk a pisztolyokat, mivel – és itt következik a hazai bürokratikus rendet, értelmetlen látszattevékenységeket és tartalom nélküli formákat átkozós, asztalverős rész: –

még nem képezték ki őket az új fegyverek használatára.

Hirdetés

Tehát: amíg a kamerák vették az ünnepélyes képeket, mutatták a boldog és színes valóságot, a beosztottjaira és népére vigyázó belügyminiszteri büszkeséget és gondoskodó aggodalmat, addig a rendőrség megkapta a Berettákat. Amikor pedig már senki (értsd: a nyilvánosság) nem nézett oda, a rendőröktől visszavették a fegyvereket.

A ceremónián részt vevő száz bukaresti rendőr csak augusztus 6-án, a kiképzés és a lőgyakorlatok után vehette át ténylegesen a fegyvereket, persze ezúttal nem a belügyminisztertől.

De akkor miért kellett július 29-én ünnepélyes ceremóniát szervezni, miért nem lehetett várni augusztus 6-ig? Hát mert Romániában így zajlanak a dolgok: nem létező autópályát avatnak, működésképtelen kórház előtt vágják a szalagot és hosszasan sorolhatnánk.

Ja és csak szólunk: jönnek a választások.

Hirdetés