Most aztán lehet bízni a rendőrökben: olyan pisztolyokat kapnak, mint Bruce Willis a Drágán add az életed!-ben

Jó, a típus kicsit újabb, de a márka az a bizonyos legendás. Igaz, Romániában rakják össze őket...

Hirdetés

Jó hír, nem? A pandémia, a belpolitikai sárdobálás, de még a nehéz gazdasági körülmények sem gátolják meg a román rendőrséget abban, hogy tetőtől talpig átöltözzön. Az új uniformisokról meg az új autóstílusról beszámoltunk. A legújabb trendváltozásról maga Marcel Vela, a felelős járványkormány belügyminisztere tájékoztatta lelkendezve a népet. Hogy né, mekkora történelmi fordulóponthoz érkezett a román rendőrség: sok évtizednyi várakozás után tessék, a derék közegek új generációs Beretta pisztolyokat kapnak (25 000 kézifegyverről van szó), amelyeket ráadásul kies hazánkban szerelnek össze, a Romarm vállalatnál, ezért jelentősen olcsóbban sikerült hozzájuk jutni. Az elkövetkező két hónapban minden román közbiztonsági és közúti rendőr ilyen kézifegyverrel vonul majd ki járőrözni. Éljen!

A Beretta PX4 Storm.

Mi tagadás, ennek a hírnek nem csak Vela miniszter úr örül, hanem mi is. Mert amint utánanéztünk, kiderült, hogy a román rendőrök eddig egy hazai gyártmányú pisztollyal szaladgáltak, amely a hangzatos és hazafias Carpați (Kárpátok) névre hallgat, és amelyet 1974-ben (!) kezdtek gyártani. Egy szakíró szerint a Kárpátokba hat darab 7,65 mm-es töltény járt, ami például azzal járt, idézzük: „… hogy a kollégák (rendőrök – a szerk.) gyakran töltény nélkül maradtak, amikor a bűnelkövetésre használt gépkocsik kerekeire lőttek üldözés közben.” (Itt lehet mosolyogni, de a filmekből is tudjuk, mekkora bravúr ez.)

Hirdetés

A híres Carpați pisztoly.

Szóval, a Kárpátoknak leáldozott, jönnek az új Beretta PX4-esek (teljes nevükön Beretta PX 4 Storm), melyeknek tárába 15 darab 9 mm-es töltény jár. Ennyi tölténnyel még egy kezdő is boldogul az autós üldözések esetén. És tényleg olcsók, mármint a piaci árhoz képest: 1630 lejbe kerül egy pisztoly (töltény nélkül), a piacon viszont kicsit több: egy példa alapján 4421 lej.

Na kérem, hát drukkolunk a rend őreinek, hogy új uniformisukban, új autóikkal, új Berettáikkal legalább olyan hatékonyan küzdjenek a bűnözők ellen, mint Bruce Willis a legendás szériában.

Hirdetés