Illusztráció | Unspalsh

Ül, eszik, nem mocorog: ezeket a szabályokat kell majd betartani az éttermekben

Meglehet, egy forgalomirányítóra is szükségünk lesz, ha szabályosan akarunk kimenni a vécére.

Hirdetés

Hosszas huzavona után hamarosan megnyithatnak a romániai éttermek belső terei – bár reálisan nézve a mostani járványhelyzet sem hordoz kevesebb vagy több kockázatot az áprilisi viszonyokhoz képest, ilyen alapon tehát már rég megnyílhattak volna. Csakhogy most sikerült kidolgozni egy véglegesnek tűnő tervezetet a működésük alapos szabályozására, melyben még azt is meghatározzák, hogy milyen útvonalat használhat a vendég a belső térben. Egyirányú forgalmi sávokat alakítanak ki, tehát ha valaki kimegy a mosdóba, más útvonalon tér majd vissza az asztalához…

Az asztalok egymástól két méterre helyezkedhetnek el, és szigorúan tilos lesz a szomszédos asztaltól elkérni az étlapot, a só- vagy szalvétatartót. Ezeket ugyanis minden használat után fertőtleníteni kell. Már a bejáratnál szűrni fogják a vendégeket, azaz csak azok léphetnek be, akik szemmel láthatóan nem szenvednek semmilyen légzőszervi megbetegedésben. Nem irigyeljük a gyakran tüsszögő és orrot fújó allergiásokat…

Az asztalt fertőtlenítik, miután a kliens távozik, és ahol lehetséges, egyszer használatos étlapot biytostanak. A talponállók kivételével tilos lesz állva étkezni, ezzel is csökkenti akarják a vendégek mozgólódását, ugyanis minél kevesebbet jönnek-mennek, annál kevesebbet érintkeznek egymás között.

A pénztáraknál üvegszerű, átlátszó műanyag lapokat szerelnek fel, és arra bátorítják majd a vendégeket, hogy részesítsék előnyben a kártyás fizetést.

Egy asztalnál egyébként hatan ülhetnek le, ami azért érdekes, mert a teraszokon legfeljebb négy személy tartózkodhat egy asztalnál.

Hirdetés

Az asztalfoglalás kötelező, aki ezt a lépést kihagyja, érkezéskor le kell adnia az adatait. Erre azért van szükség, hogy fertőzés esetén könnyen vissza lehessen követni a kontaktokat.

Az önkiszolgáló éttermek és svédasztalos büfék esetén is a személyzet segítségével választhatjuk ki az elfogyasztandó falatokat.

Az étterem-tulajdonosok és a kormány illetékesei által közösen kidolgozott tervezetben az áll, hogy július 9-én nyitnak az éttermek, de ezt még a kormányfőnek is jóvá kell hagynia. Reálisan július 15-től nyithatnak az éttermek belső terei.

Hirdetés