Újabb két halálos áldozata van a vírus eddigi legveszélyesebb mutációjának

Egyikük sem volt beoltva, mint ahogy a korábban elhunyt fertőzött sem.

Hirdetés

Miközben az oltáskampány csak araszolva halad mostanában, egyre aggasztóbb hírek érkeznek a koronavírus delta variánsáról. Kedden kiderült, újabb két személlyel végzett a vírus eddigi legveszélyesebb mutációja, egyikük sem volt beoltva.

Az egyik áldozat 35, a másik 62 éves, mindketten Bákó megyeiek, és korábban Finnországban jártak. Június 24-én egy 72 éves, Argeș megyei asszony halálát hozták összefüggésbe a delta variánssal, ő sem volt beoltva. Bákó megyében egyébként már egy családi fertőzőgócot is azonosítottak: hatan megfertőződtek, egyikük az a Bákó megyei férfi, akinek a halálát ma jelentették be.

A hivatalos nyilvántartás szerint Romániában eddig 57 személy fertőződött meg a koronavírus Indiából származó, delta variánsával, amely ellen az eddigi kutatások alapján kétszer fertőzőbb, mint a vuhani változat, de már a fiatalok, illetve gyerekek körében is képes fokozott iramban terjedni.

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy az oltás ez ellen is véd: ha egy beoltott el is kapja a vírust, az esetek elsöprő többségében enyhe tünetekkel esik át a fertőzésen, a súlyos, kórházi kezelést igénylő fertőzést, pláne a halálos kórt elkerüli.

A friss adatok alapján az elmúlt 24 órában 60 új fertőzöttet azonosítottak 24 466 teszt alapján. Két halálesetről is beszámol az új jelentés, ehhez még hozzáadtak 75 korábbi esetet. A kórházban 376 személyt ápolnak, közülük 56-an intenzív terápiás kezelést kapnak.

Hirdetés