Úgy vásárolja Románia a harci eszközöket, mintha nem lenne holnap

Vadászgépeket és szállítójárműveket is beszerez.

Hirdetés

Ha egy üzlet beindul, akkor minek leállítani – gondolják a román kormányzati és védelmi illetékesek, ezért aztán a Portugáliától vásárolt használt amerikai F-16-os vadászgépek mellé újabb adagnyi harci repülőt akarnak vásárolni.

Ezt Nicolae Ciucă védelmi miniszter jelentette be szombaton, miután portugál kollégáját fogadta.

A miniszter szerint vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a nagyon közeli jövőben újabb századnyi vadászgépet vásároljanak. Természetesen olyan típusúakat, amelyek kompatibilisek a már meglévő flottával.

Elmondta, keresik azokat, akik vadászgépeket kínálnak eladásra, és amint lehetséges, azonnal elindítják a beszerzési eljárást.

A miniszter szerint végső szakaszába érkezett a Portugáliától vásárolt vadászgépek hadrendbe állítása, jövőre megérkezik a 17. gép is.

Az új gépeket természetesen alapos felújítás után állítják hadrendbe.

Eközben egyelőre még a régi, korábban felújított MiG-21-esek is hadrendben maradnak – már amelyik még üzemképes.

Hirdetés

Mindeközben nem csupán a légierőt akarják a bukaresti illetékesek bővíteni: a Különleges Műveleti Erők számára 130 amerikai gyártmányú Oshkosh JLTV páncélozott szállító harcjárművet vásárolnak.

Az új eszközök az idejétmúltnak számító régebbi, szintén amerikai Humveeket váltják.

A védelmi tárca nem molyol a közbeszerzési eljárással, közvetlenül, sürgősségi eljárással ítéli oda a 227 millió lejes szerződést az amerikai kormánynak.

A sürgősségi eljárást a Románia által stratégiai fontosságúnak tekintett régióban uralkodó társadalmi és politikai instabilitással indokolják.

Hirdetés