Úgy drágul a gáz, hogy át is térnénk a villanyfűtésre, ha az áram nem drágulna még jobban

Szépen száguld az infláció.

Hirdetés

Legalább egy dolog van, ami szépen és stabilan fejlődik, folyamatosan növekszik Romániában: az infláció.

A statisztikai intézet ezt éppen szerdán igazolta ismét, amikor kiadta az éves inflációról szóló adatokat. És az adatok láttán ismét csak konstatálhatjuk, hogy ez az egy legalább biztos pontnak tekinthető: a pénzünk folyamatosan és megbízhatóan romlik, tavaly júliushoz képest 5 százalékos az infláció.

A legdurvábban az energiahordozók ára szállt el,

mert hát miért is ne az drágulna a legjobban, amire a legtöbb embernek van a leggyakrabban szüksége.

Az áram például majdnem 25 százalékkal több pénzünket égeti el, mint tavaly júliusban: 24,56 százalékkal kerül többe, de a jelek szerint a legnagyobb mértékben idén drágult, mivel tavaly decemberhez képest is 23,15 százalék a drágulás mértéke.

Vagyis nem igazán éri meg villanyfűtésre áttérni, pedig a földgáz is szépen drágult. Egy év alatt ezért is több mint 20 százalékkal többet kell fizetnünk: 20,55 százalékkal drágább, míg decemberhez képest 20,49 százalékkal.

Nem hagyja magát az üzemanyag sem: 13 százalékkal került többe.

Szépen drágultak a postai szolgáltatások is, igaz, nem ekkora mértékben: egy év alatt 5,54 százalékkal kell több pénzt fizetnünk azért, hogy egy levél két hét alatt tegyen meg 400 kilométert.

Persze az élelmiszerek sem lettek olcsóbbak. A legjobban az olaj drágult: tavaly júliushoz képest 18,08 százalékkal kell többet fizetnünk, ha sült krumplit szeretnénk készíteni.

Hirdetés

Azért van, ami egy év alatt olcsóbb lett: a citrusfélék és a déligyümölcsök ára 2,38 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly júliusban – igaz, ehhez képest az év elején még 13,40 százalékkal olcsóbbak voltak a mostani árszinthez képest.

Vigasztalhat, hogy a tojás és a burgonya is olcsóbb: az év eleje óta előbbi 4,68, utóbbi 3,92 százalékkal kerül kevesebbe.

Úgyhogy ezt akár egy jó rakott krumplival is meg lehetne ünnepelni.

Ha nem drágult volna annyit az a nyavalyás gáz.

Hirdetés