Úgy csempészik be a cigit Ukrajnából, mintha nem lenne holnap

A határőrök csak az elmúlt 24 órában több mint 13 ezer csomag csempészcigit foglaltak le.

Hirdetés

Nemcsak kisrepülővel, de drónnal is csempészik a cigit Ukrajnából Romániába. A Szatmár megyei határőrök szerdáról csütörtökre virradó éjszaka szúrtak ki Halminál (Halmeu) egy ilyen, a határ túloldaláról érkező repülő eszközt, amely egy nagyobb csomagot szállított. Utána eredtek hát, és nem sokkal később, a határtól másfél kilométerre, egy gyümölcsösben találták meg a gyanús, fekete fóliába tekert csomagot, amely tele volt ukrán csempészcigivel.

Mit ad isten, a csomag közelében egy román állampolgárt is találtak, aki a közelben lakott, és az ő házában további négy, hasonló csomagot találtak. Az egyenruhások így összesen 2990 doboz cigarettát foglaltak le 34 983 lej értékben.

Eközben a Máramaros megyei határőrök sem tétlenkedtek: Visóvölgynél (Valea Vișeului), a határ közelében vettek észre három egyént, akik szép nagy csomagokat cipeltek. Amikor hangosbemondón rájuk szóltak, a gyanús alakok eldobálták a szajrét, és átszaladtak az ukrán határon, hiába adtak le a határőrök két figyelmeztető lövést is a levegőbe. A gyanúsítottak nyolc csomagot hagytak maguk után, amelyekben összesen 5964 csomag cigi volt 70 000 lej értékben.

Szerdán késő este a máramarosszigeti határőröknek is kapásuk volt: Tiszakarácsonyfalva (Crăciunești) mellett, a határtól mintegy 500 méter távolságra igazoltattak egy 22 éves fiatalt, aki nem igazán tudott magyarázatot adni arra, mit keres ott olyankor. Nem messze tőle hat nagyobb csomagot találtak az egyenruhások – amit feltehetően az igazoltatott fiatal dobálhatott el a határőrök érkeztére –, amelyekben összesen 4518 doboz különböző márkájú cigaretta volt 52 860 lej értékben.

A szerdai mérleg szépen megmutatja, mennyire virágzik mostanság a cigicsempészet az ukrán–román határon.

Hirdetés