Turisztikai miniszter Ausztriának: Nem engedtek be a schengeni övezetbe? Akkor nem megyünk többet síelni hozzátok!

Barátságtalan hangnemre váltott Ausztriával szemben a román politikai elit egy része.

Hirdetés

Most, hogy már csak Ausztria ellenzi Románia csatlakozását a schengeni térséghez, a csütörtöki döntés előtti utolsó napot Bukarest azzal tölti, hogy meggyőzze Bécset, változtasson az álláspontján. Nem csak szép szóval, hanem burkolt figyelmeztetésekkel is.

Daniel Cadariu turisztikai miniszter például azzal próbálkozik, hogy a román turisták körében is népszerű osztrák síparadicsomok bojkottjára buzdít, mondván, ha Ausztria nem hajlandó megszavazni Románia schengeni belépését, akkor válaszképpen a román turisták maradjanak távol az osztrák síközpontoktól. Statisztikákkal nyomatékosította mondandóját: évente átlagosan 370 ezer román turista látogatja meg az alpesi országot, a korlátozásokkal terhelt tavalyi évben is 290 ezren választottak osztrák úti célt. Ehhez képest Ausztriából évente csak alig 40 ezer turista érkezik.

A tárcavezető továbbmegy, arra is kitérve, hogy az osztrák cégek a román gazdaság számos területén jelen vannak, úgy mint a kőolajiparban, a bankszektorban és a falfeldolgozásban. A román felháborodás utolérheti az osztrák termékeket is, hiszen korábban Hollandiával szemben is szóba került ez a lehetőség. Egy honatya egyenesen osztrák és holland cégek elleni törvényeket is kilátásba helyezett.

Hirdetés