Illusztráció / Fotó: Székelyhon, Haáz Vince

Türelmetlenül várja a postást, hogy mikor hozza már a szociális utalványkártyákat? Ezek a legfrissebb információk a témában

Lassan a második részletet utalják, de 150 ezren még a kártyát sem kapták meg.

Hirdetés

Június 10-e óta közel két és félmillióan kapták meg azokat a szociális utalványkártyákat, melyre az élelmiszerre költhető 250 lejes támogatást utalják, sokan viszont hiába várták a postást. A segélyért az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium felel, mely a Munkaügyi Minisztériummal, a Román Postával és a kártyákat kibocsátó vállalatokkal együtt eddig 2 millió 480 ezer 613 kártyát osztott ki, és

hátra van még további 150 ezer kártya kézbesítése.

Marcel Boloş, az európai alapok minisztere szerint a Támogatás Romániának program legnehezebb része lezárult, a második utalást már egyszerűbb lesz lebonyolítani, mivel addigra mindenki megkapja a feltöltendő kártyát.

A minisztérium közlése szerint a hét folyamán a Román Posta képviselői ellenőrzik, hogy ki nem kapta meg a kártyát, és azokhoz is kötelesek bekopogni, akiket első alkalommal nem találtak otthon. Ha esetleg valaki nem biztos abban, hogy jár-e neki a támogatás, a munkaügyi minisztériumnál érdeklődhet,

az eddig ki nem osztott kártyák ügyében pedig a Román Postához lehet fordulni.

A kedvezményezettek listáját egyébként július elsején frissítették legutóbb, ezen már szerepel a 150 ezer újabb jogosult is. A listát ezen a héten még aktualizálják, majd a törvénynek megfelelően elküldik az adóhivatalnak, mely ellenőrzi a jogosultságokat. A minisztérium minden újabb részlet utalása előtt frissíti a kedvezményezettek listáját, hogy ellenőrizze az esetleges változásokat.

Az új kártyákat augusztus 22-ig bocsátják ki, a Román Posta – az ígéret szerint – szeptember 3-ig kézbesíti ezeket. A második részletet szeptember 8-ig megkapja az összes kedvezményezett.

A 250 lejes támogatást kéthavonta utalják, az év végéig összesen négy részletben. A hétköznapi bankkártyának kinéző szociális utalványkártyákról nem lehet levenni a pénzt, és

kizárólag alapélelmiszerekre vagy meleg ételre lehet költeni.

Hirdetés

A támogatás mintegy 1,7 millió nyugdíjasnak, illetve 585 ezer fogyatékkal élő személynek jár, akiknek 1500 lej alatti jövedelme van. Mintegy 150-200 ezerre teszik azoknak a számát, akik családi pótlékból vagy szociális segélyből élnek, munkanélküliek vagy hajléktalanok. Az ezekbe a kategóriákba sorolt jogosultakat automatikusan felismeri a rendszer.

A kettőnél több gyermekes családok akkor jogosultak, ha az egy háztartásban élők egy főre eső jövedelme nem haladja meg a 600 lejt, ugyanakkor az egyszülős családoknak is jár a pénz. Fontos azonban, hogy az ilyen helyzetben lévő családoknak kérvényt kell benyújtaniuk településük önkormányzatához.

A program keretében 3,1 milliárd lejt osztanak ki, amit részben az államkasszából, részben vissza nem térítendő uniós alapokból finanszíroznak.

Hirdetés