Szinyei Merse Pál: Majális

Túl nagy csalódást már nem fog okozni a tavasz, de azért hűvösebb lesz a kelleténél

Téli gúnyára már nem lesz szükség, az esőkabát viszont még kellhet az elkövetkező két hétben.

Hirdetés

A hosszan elnyúló, bezártsággal és magas járványszámokkal terhes tél után végre igazi tavaszias időjárás várható az elkövetkező két hétben. Ráadásul az ortodox húsvét és május 1-je néhány nap pihenéssel is kecsegtet, így semmi akadálya nincs annak, hogy feltöltsük kimerült energiakészleteinket a természetben.

Lássuk, milyen időjárást jeleznek ehhez a tevékenységhez a meteorológusok!

Egész Erdélyben változékony idő lesz, de a hőmérséklet már csak hegyekben és csak éjszaka csökken fagypont alá. A hétvége felé néhol esőzés várható, ezért nem árt bepakolni az esőkabátot, ha a természetbe megyünk.

Erdélyben ezen a héten még marad az átlagosnál hűvösebb, 12 fokos nappali átlaghőmérséklet, éjszakánként 0-2 fok várható, április 28-tól azonban elérjük a 20-22 fokot nappal, és a 7-10 fokot éjszaka. Május 2–9. között ismét enyhe lehűlés jön.

Bármikor előfordulhat eső,

de erre a legnagyobb esély április 30-án, május 1-jén, 4-én, 5-én és 6-án van, akár viharok is kialakulhatnak.

A Bánságban és a Partiumban szintén hűvösebb napok jönnek (nappali hőmérséklet 12-14 fok, az éjszakai 2-4 fok körül alakul), majd az erdélyi megyékhez hasonlóan, hétvégére érkezik a felmelegedés, amit újabb enyhe lehűlés követ. Dörgéssel, villámlással kísért zivatarok főleg április utolsó napjai körül várhatóak.

Aki a hegyekbe készül, jó, ha tudja:

Hirdetés

a hét folyamán a megszokottnál kicsit hidegebb lesz, nappal 6 fok körül alakul a hőmérséklet, éjszaka akár -4 fok is lehet. A hétvégi felmelegedés után ismét lehűl a levegő, de alapvetően május elsején 12 fokos maximumokkal és 4 fokos minimumokkal számolhatunk.

Egy kellemes szalonnasütésnek az éppen ideális.

Hirdetés