Fotók: Bukaresti római-katolikus püspökség Facebook-oldala.

Tudta, hogy Ferenc pápa egy nem létező országban járt, mikor a mioritikus hazába látogatott?

A Szentatya frissen felavatott bukaresti szobrán levő felirat legalábbis erről tudósít.

Hirdetés

Beszámoltunk róla: az Úr kétezertizenkilencedik esztendejében Ferenc pápa történelmi jelentőségű látogatást tett Romániában, melynek során szentmisét tartott Csíksomlyón is.

Na mármost, a bukaresti római-katolikus püspökség úgy gondolta, illene megfelelő módon megemlékezni a pápai látogatásról. Ezért készíttettek egy mellszobrot, a bukaresti polgármesteri hivatallal és a bukaresti apostoli nunciatúrával közösen, amelyet a keddi szent napon fel is avattak Románia fővárosában.

Oké, a Darie Dup által készített bronzszobor szép lett, csak a felirata kissé meghökkentő. Latinul írja, fordítjuk:

Ferenc pápa Dákoromániában

2019. május 31. – június 2.

Az időpont oké, de… bocsánat, hol? Tessék mondani, hol található a Dákorománia nevű ország? A cikk megírása közben tűvé tettük a világtérképet, de még a Holdét meg a Marsét is. Sehol a szobortalapzaton jelzett ország!

Hirdetés

A furcsaság nyilván sokaknak feltűnt, mire az illetékesek előálltak egy épp olyan idétlen magyarázattal, mint amilyen a felirat. Azt mondták, hogy a pápai iratokban Dákorománia annak az országnak a neve, amelyet a Szentatya tavaly meglátogatott. Igaz, hogy az iratok a XIX. századi Romániára vonatkoznak.

És akkor el lehet merengeni: vajon csoda történt, és Ferenc pápa egy időcsavarral a 19. századi Romániában landolt? De akkor miért ült rá a teljes (dáko)román intézményi rendszer a csíksomlyói búcsúra? Hiszen a 19. századi Csíksomlyónak semmi köze nem volt Dákoromániához.

Persze, az is lehet, hogy az illetékesek annyira szeretnék a nyugati civilizációhoz kapcsolni a mioritikus hazát, hogy a szent cél érdekében nem akadnak fenn egy ilyen orbitális hülyeségen.

Hirdetés