Trükkös járványtagadók: az utasok felének hamis PCR-tesztje volt egy Londonból érkező járaton

Aggasztó méreteket kezd ölteni a jelenség. Így nehéz lesz megfékezni a negyedik hullámot.

Hirdetés

Moldvában finoman szólva sem tapossák le egymást az emberek az oltásokért – a legtöbb településen a lakosság kevesebb mint 10 százaléka immunizált –, így ez a régió még inkább védtelen a járvány negyedik hullámával szemben, mint például Erdély. Az pedig már csak a ráadás, hogy tömegesen érkeznek haza hamis koronavírustesztekkel a külföldön élő román állampolgárok olyan országokból, ahol már a delta vírusvariáns a domináns.

Szombat hajnalban egy Londonból Iaşiba érkező járat 70 utasából 35 mutatott fel hamis védettségi igazolást: negatív PCR-tesztet, zöldigazolványt vagy a betegségen való átesést igazoló orvosi papírt. A nyári szabadság idejére hazautazó polgártársak a hatóságoknak azt magyarázták, hogy 30-50 fontért vásárolták Londonban a hamis dokumentumokat, egy ismeretlen személytől.

A Iaşi megyei Közegészségügyi Igazgatóság szerint a jelenség egyre nagyobb méreteket ölt. Más esetekben is felmerült már a sumákolás gyanúja, mindegyik esetben értesítették az illetékes hatóságokat, akik eljárást indítottak ellenük. Ezek a személyek nem tartják be a járványszabályokat, a betegség megelőzésére is magasról tesznek, figyelmeztet a közegészségügyi hivatal.

A most lebukott személyek 35-40 év közöttiek, és eredetileg Szucsáva, Botoşani, Neamţ, Iaşi és Vaslui megyékből származnak.

Hirdetés