Trónon maradt a fellegvári focidinasztia

Bár egy forduló még hátravan, a Kolozsvári CFR már ismét megnyerte a román focibajnokságot: zsinórban negyedszer, összességében hetedszer végezve az élen.

Hirdetés

A koronavírus-járvány és a létszámemelés miatt a szokottnál is zsúfoltabb programú 2020–2021-es szezon igazi túlélőversenyt hozott, és ebben a CFR veteránjai jobbnak bizonyultak a FCSB tehetséges, de Gigi Becali szeszélye és kapzsisága által irányított fiataljainál, és az áttörésre idén is képtelen Universitatea Craiovánál.

A szezon nagy részében ugyan ez a két csapat állt az élen, ám a novemberi edzőváltás után a CFR Edward Iordănescu vezetésével hatpontos hátrányát ugyanakkora előnnyé változtatta kedd estére –

amit már nem hozhat be a FCSB,

amelynek pontszámát felfelé kerekítették a rájátszás előtti felezésnél, így minden holtversenyben hátrányban van.

A CFR csupán három hete, a play-off közepén vette át a vezetést a táblázaton, egy FC Botoșani elleni hazai győzelemmel (2-0), majd szintén a bukovinai csapat ellen, de immár idegenben zárta le az első hely kérdését.

Az 1-0-s siker egy éppen egy Botoșani-ból igazolt játékos, Andrei Burca fejesével született meg, bár nyugodtan lehetett volna öngólnak is elkönyvelni a találatot, mert a hazai balhátvédről, Alexandru Țigănașuról pattant a hálóba a labda.

A karrierje első bajnoki címét nyerő Edward Iordănescu pedig sikerrel küzdött meg édesapja hírnevének örökségével, de elődje, Dan Petrescu örökségével is – aki az előző három bajnokságot nyerte meg a CFR-rel. Ha a vasutascsapat nem is játszott olyan kíméletlen focit, mint Petrescu alatt, a hatékonysága ismét tökéletes volt: a kiscsapatok ellen alig hibázott,

kizárólag az élmezőnyhöz tartozó csapatok tudták háromszor legyőzni 2021-ben a CFR-t.

Hirdetés

A csapat gerincét alkotó „veteránok” – Giedrius Arlauskis, Cristian Manea, Paulo Vinicius, Ovidiu Hoban, Valentin Costache, Adrian Paun és Bilel Omrani – pedig, akik a 2018 óta tartó egyeduralom mind a négy bajnoki címéből kivették a részüket, immár igazi bajnokdinasztiát alkotnak, két klublegenda, a hatodszor bajnok Ciprian Deac és az ötszörös győztes Mário Camora vezetésével.

Hetedik bajoki címével

a CFR immár a román élvonal történetének legsikeresebb vidéki klubja,

megelőzve a hatszoros győztes UTA-t és Temesvári Kinizsit.

Az örökranglistán pedig már csak három bukaresti csapat, a Steaua (26), a Dinamo (18) és a Venus (8) áll előtte.

Hirdetés