Trainspotting Románia: így néz ki az új vonat, amivel a közeljövőben utazhatunk az országban – hírmix vasárnap

Majdnem verekedés lett a PSD és a PNL színeiben kampányolók között egy faluban. De csak majdnem. És sajnos szárazság van.

Hirdetés

Vissza a jövőbe – nézegessen új vonatot kívül-belül

Bár még sokáig tart, amíg a Kolozsvár–Nagyvárad vasútvonal szakaszán befejeződnek a felújítási munkálatok – két év, minimum – a potenciális utazók már megtekinthetik, hogy milyen vonat fog majd közlekedni rajta.

A Coradia Stream nevű, akár 200 km/órás sebességgel haladni tudó szerelvény nemrég érkezett meg Biharpüspökire, ahová Csehországból érkezett. Ez a második modell, az elsőt Bukarestbe vitték, a Făurei tesztközpontba. Az új vonatot előbb 5 hónapig tesztelni fogják, mielőtt a nagyobb tételű megrendelést véglegesítik.

Noha a vonat a fent említett sebességgel képes haladni, az ország meglévő hálózatán maximum 160 km/ órával fog közlekedni. Úgy tervezik, hogy 37 ilyen szerelvényt fognak majd beüzemelni, és olyan útvonalakon fognak közlekedni, amelyek a fővárost fogják összekötni nagyobb településekkel.

Szárazság van az ország több régiójában…

…annak ellenére, hogy Erdély-szerte tapasztalhattuk a beígért esőzéseket. Mint ahogy egy fecske nem csinál nyarat, úgy egy eső sem fogja megoldani a talaj nedvességtartalmát.

Hirdetés

A talaj vízkészlete az őszi búza termesztése szempontjából alacsony: különösen Moldva, Dobrudzsa és Munténia nagy területein, helyenként Közép- és Kelet-Olténiában, Kelet-, Közép- és Dél-Erdélyben, valamint elszigetelten Északnyugat-Bánátban, míg a kukorica esetében a talajnedvesség hiánya Máramarosban, Moldova és Munténia nagy részén, helyenként Dobrudzsa északi és középső részén, Oltenia középső és keleti részén, Crișana nyugati és északi részén, valamint elszigetelten az északkeleti és északnyugati Bánátban tapasztalható – olvashatjuk a G4Media portálon. A többi haszonnövényre vonatkozó adatot és előrejelzést itt lehet elolvasni.

Összecsaptak a derék szavazópolgárok egy faluban – majdnem verekedés lett belőle

A vörösingesek (PSD) és a sárgaingesek (PNL) majdnem összeverekedtek Belciugatele nevű községben, odalenn a messzi délen, Călărași megyében.

A dulakodásra az utcán, a község Măriuța falujában került sor, ahol a két párt kampánycsapatai egymással fenyegetőzve, szitkozódva, sértegetve és köpködve filmezték egymást, ahogy egy demokráciában szokás. A botrányban az egyik oldalon a jelenlegi polgármester, Mihai Gurlui, a testvére, aki alpolgármester, és a PSD-sek támogatói, a másik oldalon pedig a PNL jelöltje, Fănel Dinu, egy volt rendőr és őrsvezető, egy tanár és a PNL támogatói vettek részt. A botrányt követően a rendőrségnek kellett közbelépnie.

A fentebbi magyar kötelező háziolvasmányos utalás mellé megjegyezzük, hogy Ion Luca Caragiale sem írhatott volna kiválóbb darabot az eset kapcsán, hiszen minden típuskarakter megvan hozzá. Azért bármennyire is kampányidőszak van, ne legyünk Caragiale-szereplők.

Hirdetés