Száz hivatalnokot, ezret! Tovább hizlalják a méretében enélkül is rekordot tartó állami apparátust

Csak az európai projektekért felelős tárcánál több mint ötszáz „aktatologatót” alkalmaznak.

Hirdetés

Úgy bukkannak elő az újabb és újabb államtitkári posztok, mint eső után a gomba. Április végén írtunk róla legutóbb, hogy Nicolae Ciucă kormánya rekordot tart, ugyanis eddig még egyetlen bukaresti kabinetben sem tevékenykedett ennyi államtitkár és helyettes államtitkár. Már akkor rebesgették, hogy újabb alkalmazások lesznek, a hír pedig igaznak bizonyult: máris előkészítették a létszámnöveléshez szükséges kormányrendeleteket az apparátus növeléséhez.

A legtöbb új alkalmazottra az európai projektekért és beruházásokért felelős tárcánál van szükség, mely a koronavírus-járvány utáni gazdasági válságból való kilábalást szolgáló újjáépítési terv megvalósításáért felel. Összesen 563 új munkatársat vesznek fel, 1 943-ra növelve a végrehajtó személyzet létszámát. A korábbi öt helyett nyolc államtitkár fog a tárcánál dolgozni, tevékenységüket két államtitkár-helyettes, egy főtitkár és négy főtitkár-helyettes segíti majd.

A környezetvédelmi minisztériumnál márciusban hoztak létre hatvan új posztot, amihez most egy főtitkár-helyettesi és egy végrehajtói pozíciót csaptak hozzá.

Ha áprilisban három új államtitkári poszt 50 ezer lej többletterhelést rótt az kiürülőben lévő államkasszára, ami éves szinten 600 ezer lejt jelent, akkor lehet tippelni, a mostani létszámnövelés mennyibe is fog fájni…

Hirdetés