Egy rekord kipipálva: ennyi államtitkár és helyettes államtitkár még egy kormányban sem volt

Mondjuk, ez nem feltétlenül jelent önmagában jó hírt.

Hirdetés

A néhány hónapja hosszas vajúdás után felállt Ciucă-kormány egy téren máris elmondhatja magáról, hogy egyedülálló eredményt ért el: eddig még egyetlen bukaresti kabinetben sem tevékenykedett ennyi államtitkár és helyettes államtitkár.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ alkotta koalíció alkotta kormányban eddig

118 államtitkár és helyettes államtitkár kapott helyet

– mint ismert, feladatuk a minisztériumokon belül az egyes részterületek menedzselése –, amivel megdöntötték az eddigi rekordot.

Amit nem akárki tartott: a Viorica Dăncilă vezette kabinetet taszították le a dobogó legfelső fokáról, amelyben „csak” 110 ilyen pozíció volt.

Abban a kabinetben az indokolta a tisztségek magas számát, hogy Liviu Dragnea akkori PSD-elnök a párt minél több helyi kiskirályának ambícióit szerette volna kielégíteni legalább egy középszintű kormányzati tisztséggel.

És az okok a jelek szerint a jelenlegi kormány esetében is hasonlóak.

Ugyanis az értesülések szerint

ismét csak a kormányba frissen bevett PSD-s embereknek kellett tisztséget találni,

miután a liberálisok nem voltak hajlandóak lemondani a már általuk birtokolt államtitkári posztokról.

Legutóbb, április közepén a gazdasági minisztériumban neveztek ki egy új államtitkárt a már meglevő három mellé, de a vállalkozókért és idegenforgalomért felelős tárcához is három további államtitkárt vettek fel március végén az addigi kettő mellé.

Hirdetés

A három új poszt havi 50 ezer lej többletkiadást jelent – ez éves szinten 600 ezer lej.

Mindezt úgy, hogy a kormány több illetékese is figyelmeztetett:

gazdasági válság következhet, ezért oda kell figyelni a kiadásokra.

Amúgy a legtöbb államtitkár és helyettes államtitkár a fejlesztési tárcánál tevékenykedik: előbbiből hét, utóbbiból négy van.

A belügynél összesen nyolc, a közlekedési tárcánál és az oktatásinál pedig hét államtitkár és helyettes államtitkár dolgozik.

Eközben az európai projektekért és beruházásokért felelős tárcánál a jelenlegi öt mellé még négy államtitkárt készülnek alkalmazni – igaz, ez annyiban indokolt lehet, hogy ez a minisztérium felel a koronavírus-járvány utáni gazdasági válságból való kilábalást szolgáló újjáépítési terv megvalósításáért.

De valószínűleg még ezzel sincs vége, úgyhogy akár az is megtörténhet, hogy a kormányban nemsokára közel 130 államtitkár és helyettes államtitkár tevékenykedik majd.

Szigorúan a takarékosság jegyében.

Hirdetés