Fotó: Emberi Méltóság Tanácsa

Tovább görgeti a székely terrorperben elítélt Bekéék kitüntetésének botrányát a román sajtó

Az elmúlt hetek magyarellenes közhangulatának szellemében telnek továbbra is napok.

Hirdetés

Lassan egy hét is eltelt azóta, hogy Beke István és Szőcs Zoltán, a székelyföldi terrorper két elítéltje Kézdivásárhelyen átvette a Vasvári Pál Polgári Egyesület díját, de egyelőre semmi jele annak, hogy lecsitulnának a kedélyek a hokibotránnyal és Novák Katalin köztársasági elnök magánlátogatásával alaposan összemosott téma körül.

Addig nem is fognak, amíg minden hétre jut egy román politikus, aki látványosan kiakad. Most éppen Daniel Ghițára, a PSD parlamenti képviselőjére került a sor, aki dörgedelmes politikai nyilatkozatban követelte az állami hatóságok reakcióját az állítólagos magyar provokációkra. Az egykori kick-boxer leltárba veszi azokat a magyar gesztusokat, melyeket sértőnek talált, és ezek alapján teszi fel a költői kérdést: meddig tűrik még a magyar provokációt?

A sajtó is görgeti tovább a hangulatkeltésre alkalmas tematikát, ha esetleg azt gondoltuk volna, hogy a Nagy-Magyarország körvonalait idéző egyházi logónál leállnak. Ezúttal Fejér László Ödön és Kulcsár-Terza József parlamenti képviselők szorultak magyarázkodásra amiatt, mert részt vettek Beke István és Szőcs Zoltán kitüntetésén. A két politikus igyekezett kontextust adni az esemény értelmezéséhez, illetve tisztázni pár alapvető kérdést, például azt, hogy a magyarok szemében a székelyföldi terrorvád két elítéltje ártatlan. Az is elhangzott, valakik ismét azon dolgoznak, hogy feszültséget generáljanak a székelyek és a románok között – erre adott alkalmat most a himnuszéneklési botránysorozat, Novák Katalin látogatása és Bekéék kitüntetése.

Hirdetés