Totális kormánykáosz: az USR-PLUS miniszterei lemondanak, s végérvényesen beletaszítják az országot a krízisbe

A járvány ismét terjed, a kórházi ágyak telnek, történelmi mélyponton a lej az euróhoz képest, csak kapkodjuk a fejünket a drágulások miatt, de most ezzel kell foglalkozni. Mindenhez volt kedvünk, csak ahhoz nem, amit a román politika új arcai kirobbantottak.

Hirdetés

Olyan régen volt már egy jó kis kormányválság, biztosan mindenkinek hiányzott. Na jó, persze nem, de tény, hogy az a politikai bohózat és hiszti, ami Bukarestben zajlik, az égvilágán senkinek nem fog jót tenni a koalícióban, sem a legnagyobb kormánypártnak, sem az épp kakaskodó USR-PLUS-nak. Az istenadta népről nem is beszélve.

Most ott tartunk, hogy Dan Barna pártelnök bejelentette,

az USR-PLUS miniszterei kedden reggel beadják a felmondásukat.

Míg korábban arról volt szó, hogy ez csak akkor történik meg, ha a bizalmatlansági indítvány nem megy át a parlamenten, ezt már nem várták meg. Hétfőn egyébként harmadszorra is elakadt az USR-PLUS és az AUR – Románia egyetlen esélye a túlélésre a Cîţu-kormány menesztése! című – bizalmatlansági indítványa, ismét azért, mert

a parlament két háza összevont állandó bizottsága kvórumhiány miatt nem tudta kijelölni annak a menetrendjét.

Dan Barna egyébként hétfőn este hangsúlyozta: ők továbbra is úgy gondolják, hogy a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és az RMDSZ-szel továbbra is folytatnák a kormányzást, de csak egy feltétellel: ha Florin Cîțu miniszterelnök lemond a tisztségéről. Az USR-PLUS-nak amúgy egy miniszterelnök-helyettese és öt minisztere van a Cîțu-kormányban.

A koalíciós botrányról, az előzményekről itt írtunk részletesebben.

Dan Barna egyébként holnap tárgyalni fog Klaus Johannis államfővel, de békülésről szó sem lehet

Hirdetés

ebben a formában: a hétfő esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, ők tovább nem hajlandóak kormányozni, ha Florin Cîțu miniszterelnök nem mond le. S míg az USR-PLUS kakaskodik, a tisztújításra készülő PNL belső konfliktusokkal (is) küzd, a felmérésekben folyamatosan növekvő Szociáldemokrata Párt (PSD) (ismét) csak egy kávét kér két cukorral, na és persze az AUR is kuncogva, kezeit dörzsölve várhatja a sorát. Itt tartunk most.

Hirdetés