Tőkés pert indított a román politikai elemző ellen, aki a magyarokat a koronavírus-járványhoz hasonlította

A nyíltan magyarellenes Dan Dungaciu tudatosan támadja a magyar közösséget az EMNT-elnök szerint.

Hirdetés

Pert indított Tőkés László a magyarokat a veszélyesen terjedő koronavírushoz hasonlító Dan Dungaciu ellen, aki nem akárki, hanem a Román Akadémia Politikatudományok és Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke pénteki közleményében megjegyzi, Dungaciu az Epidemia de hungaro-virus ameninţă regiunea (A magyarvírus-járvány fenyegeti a régiót) című cikkével megsértette a magyar közösséget, komoly károkat okozva a román–magyar viszony tekintetében is.

Kincses Előd ügyvéd a per kapcsán elmondta, a Román Akadémia alkalmazottja – aki ráadásul a fővárosi tudományegyetemen oktatja és a központi sajtóban terjeszti ártalmas nézeteit – az említett írásban egyfajta terjedő magyar vírusként mutatta be az anyaországból Erdélybe érkező állami támogatásokat.

A jogász szerint Dungaciu írásában tudatosan és fondorlatosan támadja a magyar közösséget, az erdélyi magyarságot kedvező helyzetbe hozó támogatási rendszer ellehetetlenítésén munkálkodva. Tőkés László szerint egyértelműen magyarellenes cselekedetről van szó, amely világosan illeszkedik bele a román államhatalom kirekesztő, megbélyegző, romboló politikájába.

Az EMNT-elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a román tudományosság és oktatás legmagasabb fórumain Dan Dungaciuhoz hasonló személyek trónoljanak, akik egyértelműen magyarellenes célzattal teszik, amit tesznek.

Hirdetés