Tőkés legyőzte a bíróságon a szekusokat, akik őt magyar kémnek nevezték

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke másodfokon megnyerte a rágalmazási pert.

Hirdetés

Tőkés László másodfokon megnyerte a pert a bukaresti táblabíróságon az őt hazaárulónak és idegen kémnek nevező volt Szekuritáté-tisztek és az Antena 3 ellen.

Filip Teodorescu, a Szekuritáté kémelhárításának korábbi helyettes parancsnoka és Ioan Talpeș, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatója

azt állították 2014 szeptemberében az Antena 3 hírtelevízió műsorában, hogy Tőkés László 1989-ben a magyar titkosszolgálat fizetett ügynöke volt.

Tőkés rágalmazási pert indított ellenük, amit a törvényszék alapfokon megalapozatlannak minősített, még 2016-ban.

A szekusok egy 20 ezer lejnyi magyarországi egyházi adomány átvételéről 1989 októberében írt elismervénnyel próbálták bizonygatni, hogy Tőkés a magyar titkosszolgálatnak dolgozott, a fellebbviteli tárgyaláson azonban Tőkés ügyvédje, Kinces Előd két olyan magyarországi tanú meghallgatását kérte, akik igazolták, hogy a szóban forgó összeg az üldözött, nélkülöző lelkészcsalád megsegítésére gyűjtött adomány volt.

A bíróság másodfokon megítélte a Tőkés László által kért egy lejes erkölcsi kártérítést. Ezt Filip Teodorescunak, Ioan Talpeșnek, az Antena 3 hírtelevíziónak és Mihai Gâdea műsorvezetőnek kell 0sszedobni nagy nehezen. A bepanaszoltaknak kell fizetniük Tőkés László 3300 lejes perköltségét is.

Hirdetés