A fizetésünk nagy részét élelmiszerekre költjük, hogy aztán a felét kidobjuk a kukába

Halkan tesszük hozzá, ez egy olyan országban történik, ahol tízezreknek napi problémát jelent az étkezés.

Hirdetés

Azzal talán nem is mondunk újat, hogy minden felmérés szerint a fizetésünk nagy részét kajára költjük, ehhez képest úgy pazarlunk, hogy a szívünk szakad meg bele: a mezőgazdasági minisztérium kiszámolta:

évente 2,5 millió tonna megvásárolt élelmet dobnak ki a kukába Romániában.

Aurel Simion államtitkár szerint a bespájzolt étkek 50 százalékát végül  kidobjuk, ami nagyon nem szép dolog, már környezetvédelmi szempontból sem. Ez úgy nagyjából azt is jelenti, hogy

egy román állampolgár átlagban évente 129 kilogrammnyi élelmet hajít a szemétbe.

Ennek 24 százaléka például főtt étel, 22 százaléka zöldség, 21 százaléka pedig gyümölcs. Egyébként október 16-án volt az élelmiszer-pazarlás elleni nap, ilyenkor szoktak megjelenni ezek a hajmeresztőnek tűnő felmérések, melyből például azt is megtudhatjuk, hogy a romániai élelmiszer-pazarlás mértéke jóval az uniós átlag alatti, Hollandiában például már 541 kiló kidobott élelmiszer jut egy főre.

Ettől függetlenül a román kormány illetékesei állítólag ugyanolyan keményen küzdenek azért, hogy 2030-ig a kidobott élelmiszer-mennyiség a felére csökkenjen az országban, mint nyugati kollégáik – ez ugyanis egy uniós direktíva. Nem is ártana egy olyan ország, amely soha nem volt és nem is lesz a hulladékgazdálkodás világbajnoka.

 

Hirdetés