Több mint százezer eurót gyűjtöttek össze a hamis oltási igazolásokkal seftelő orvosnők

Egész jól ment a biznisz, míg az egyenruhások be nem kopogtak a fehér köpenyesekhez.

Hirdetés

Fogalmunk sincs (egyelőre), hány ezer olyan személy járhat-kelhet az országban, aki pénzért szerzett be hamis igazolást arról, hogy megkapta a koronavírus elleni oltást, de annyi biztos, a tavaly ősz óta sorra buknak le azok az egészségügyi alkalmazottak, akik hozzásegítették őket az okmányokhoz. Természetesen pénzért.

A legújabb ilyen ügy gyanúsítottjai – három háziorvos, egy asszisztens és egy közvetítő – a hatóságok szerint legalább 120 ezer eurót gyűjtött össze úgy, hogy hamis oltási igazolványokat osztogatott a már jól ismert kagylós módszerrel (az „ügyfélnek” szánt vakcinát kiöntik, de a nyilvántartásban oltottként tüntetik fel a jelentkezőt).

A háziorvosok két Neamţ és egy Iaşi megyei faluban gyűjtötték lelkesen a pénzt – a gyanú szerint 100 és 250 euró közötti összegeket kértek el a hamis okmányok kiállításáért –, az érdeklődőket pedig egy közvetítő szervezte be. A rendőrség szerdán 15 helyszínen végzett házkutatást, ezt követően őrizetbe is vettek öt személyt, köztük négy egészségügyi alkalmazottat.

Hirdetés