Több ezer százalékkal több pénz folyt be az államkasszába, miután a DNA rárúgta az ajtót a korrupt aradi PSD-s politikusokra

Ha törvényesen zajlik a beléptetés a nagylaki határátkelőn, rögtön meglátszik az összegeken.

Hirdetés

Rekordmértékben nőttek a közutakat üzemeltető cég (CNAIR) bevételei a nagylaki autópálya-határátkelőnél az elmúlt években annak nyomán, hogy a korrupcióellenes ügyészek még három éve kellemetlen perceket szereztek azoknak a helyi szociáldemokrata párti (PSD) politikusoknak, akik korrupciós hálózatot szervezve csapolták meg az összegeket.

Az országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) még 2019 decemberében csapott le, miután felmerült az alapos gyanú, a nagylaki autópálya-határátkelőnél fölszerelt kamionmérleggel csalásokat követnek el.

A korrupcióellenes hatóságok olyan értesüléseket szereztek, hogy az Utak és Hidak Regionális Igazgatósága (DRDP) munkatársai 50 és 100 euró közötti kenőpénzt kaptak azért, hogy ne a valós súlyát rögzítsék határon átkelő kamionoknak.

A CNAIR ugyanis a nem az EU-ban bejegyzett, 7,5 tonnánál nehezebb kamionok után 1000 eurós díjat vasal be.

Ráadásul az alapos gyanú szerint egyes politikusok közbenjártak annak érdekében, hogy bizonyos kamionokat egyáltalán ne mérjenek meg,

az így befolyt kenőpénz pedig az Arad megyei PSD kasszájába került.

Az ügyben a PSD két aradi valamint egy Krassó-Szörény megyei képviselője – Florin Tripa és Dorel Căprar, illetve Ioan Chisăliţă is érintette a DRDP regionális vezetője mellett.

Nos, miután a korrupcióellenes ügyészek elvégezték a dolgukat, a bevételek mesés növekedésbe kezdtek.

Hirdetés

2019-ben még csak 123 800 lej folyt be a CNAIR kasszájába.

2020-ban, a DNA akciója utáni évben viszont már 2 698 980 lejt fizettek be, ami 2200 százalékos növekedés az előző évihez képest.

2021-ben még jobban ment az üzlet, akkor 3 955 230,

ami 3200 százalékos emelkedés.

Az idei év első nyolc hónapjában is összejött 973 770 – ez az előző két évhez képest ugyan arányaiban kevesebb, de ez annak tudható be, hogy az ukrajnai háború miatt az ukrán kamionok kedvezményt élveznek.

Nagyon úgy tűnik, hogy ezúttal a DNA ügyészei tényleg oda ütöttek, ahova kellet.

Hirdetés