Tizenhárom éve meghalt, de ez nem akadályozta meg a hatóságot, hogy megbírságolja

Egy erdélyi település önkormányzatánál tették meg a zseniális lépést.

Hirdetés

Mindannyian hallottunk már a romániai hivatalok legendás melléfogásairól, sőt rosszabb esetben magunk is szembesültünk velük, de amit a Fehér megyei Alvinc önkormányzata művelt, az azért még az egyáltalán nem gyenge romániai mezőnyből is kiemelkedik.

Az illetékes hatóság fontoskodott egy sort, és egy, a polgárok által elkövetett szabálytalanságokat érintő ellenőrzés nyomán még tavaly ezer lejes bírságot rótt ki egy házaspár mindkét tagjára, mivel a szigorú hatósági közeg szerint önkormányzati engedély nélkül végeztek építési munkálatokat az ingatlanukon.

Ilyesmi persze gyakran megtörténik, engedély nélküli beavatkozás és bírság is, ám ez az eset mégis egyedi.

A házaspár önkormányzati hatóság által megbírságolt férfi tagja ugyanis a bírság időpontjában már 13 éve halott volt.

Ami egy pillanatig sem zavarta az önkormányzatot abban, hogy kipostázza számára a bírságról szóló értesítést, ami nem fest túl pozitív képet arról, mennyire állnak az önkormányzat illetékesei hivatásuk magaslatán.

Elvégre ha valahol, akkor a községházán illik pontos nyilvántartást vezetni arról, hogy a település lakói közül hányan élnek és hányan nem.

Hirdetés

Ezt a megbírságolt özvegy is így gondolta, ezért bírósághoz fordult a szerinte jogtalan bírság miatt, amit egyébként egy kerítésjavítás és egy távirányítós garázsajtó felszerelése miatt róttak ki rá és megboldogult férjére.

Ezt a bíróság is így gondolta: mostani ítéletében kimondta, hogy az önkormányzatnak tudnia kellett volna arról, hogy a férfi már 2007-ben meghalt, az a tény pedig, hogy ennek ellenére is kirótták a bírságot, azt bizonyítja, hogy nem vizsgálták ki alaposan az ügyet, egy ellenőr egyszerűen az alapján állította ki a jegyzőkönyvet, hogy kívülről szemügyre vette a házat.

Emiatt aztán meg is semmisítette a bírságról szóló döntést.

Vagyis győzött a józan ész, ami azért Romániában nem mindig magától értetődő.

Hirdetés